Novi Pazar: Građani pristali na rušenje, samo da se poplave ne ponove
Foto: Kurir

Sanacija od poplava u Raškoj oblasti

Novi Pazar: Građani pristali na rušenje, samo da se poplave ne ponove

Srbija -
Namera je da se naselje Jaklja, koje je najviše pogodio poplavni talas od prošle nedelje, na što efikasniji način zaštiti od mogućih poplava u narednom periodu

NOVI PAZAR - U Novom Pazaru počelo rušenje divlje izgrađenih objekta u naselju Jaklja, objekata koji su znatno doprineli povećanju poplavnog talasa

Na osnovu zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru počela je akcija uređenja sekundarnog korita Jošanice u naselju Jaklja. To podrazumeva rušenje objekata, ograda, divlje izgrađenih mostova i svega onog što su građani samoinicijativno postavljali u blizini svojih domova, a što je, kako se ispostavilo, dodatno doprinelo povećanju poplavnog talasa, koji je prošle nedelje najviše pogodio upravo stanovnike ovog naselja.

Plan nadležnih naišao je na odobravanje i kod samih meštana, koji su pristali čak i na rušenje sopstvenih objekata. Odlluku o uređenju sekundarnog korita Jošanice u naselju Jaklja doneo je, na zasedanju Gradski štab za vanredne situacije.

Namera je, da se taj deo grada, koji je najviše pogodio poplavni talas od prošle nedelje, na što efikasniji način zaštiti od mogućih poplava u narednom periodu.

- Zbog zauzeća raznim ogradama, lokalima i mostovima i probijanja sekundarnog korita došlo je do plavljenja kakvo se nije očekivalo. Samim tim znatno je bio otežan i rad svih subjekata zaštite i spasavanja, i ne samo otežan, već je u pojedinim delovima naselja bio i onemogućen pristup onima koji spasavaju ljudske živote i imovinu građana. Zato smo usvojili ovaj zaključak, kojim je naloženo inspekciji da ukloni sve te objekte kako bi se trasirao put od Ukrasa do Svojborskog mosta, rekao je član štaba za vanredne situacije Naser Crnovršanin.

Meštani ovog naselja, koji su tokom poplava praktično bili odsečeni od sveta, prepoznali su nameru nadležnih kao preventivnu odbranu od eventualnih budućih poplava.

U nadi da se 7. mart više nikome ne ponovi, oni pristaju i na uklanjanje i vlastitih objekata. - Pristao sam na rušenje lokala za dobrobit svih građana ovog naselja'', kaže meštanin Denis Rustemović.

I ostali stanovnici Jaklje sa kojima smo razgovarali, sa odobravanjem su prihvatili akciju nadležnih.

Kako je planirano, nakon uklanjanja svih objekata i ograda, biće trasiran put od Ukrasa do Svojborskog mosta, kojim će se omogućiti bolji prilaz do meštana ovog naselja.

Aleksandar Nićiforović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track