Oni moraju ponovo na glasanje

Ponavljanje izbora

Oni moraju ponovo na glasanje

Srbija -
Lokalni izbori u Pirotu biće ponovljeni na dva, a u Krupnju na tri biračka mesta. Repriza i na pet birališta u Kuršumliji

PIROT - Opštinska izborna komisija u Pirotu poništila je lokalne izbore na dva biračka mesta, a o još dva prigovora treba da odluči Republička izborna komisija (RIK), izjavio je sekretar komisije Dejan Živković.On je rekao da će izbori biti ponovljeni na jednom biračkom mestu u naselju Prčevac u Pirotu i u selu Dojkinci. Prema njegovim rečima, prigovori koji se odnose na jedno biračko mesto u naselju Barje i selu Izvor upućeni su RIK."Prigovor na ta dva biračka mesta odnose se na sastav biračkog odbora, odnosno na angažovanje srodnika kandidata za odbornike u biračkom odboru. Pošto je RIK imenovao birački odbor, smatramo da je rešavanje tih prigovora u njihovoj nadležnosti", kazao je Živković.On je dodao da u zavisnost od rezultata ponovljenih izbora na ta dva biračka mesta i eventualnih ponavljanja izbora na još dva, može da bude promenjen broja odborničkih mandata u Skupštini opštine Pirot.Prema sadašnjim nezvaničnim podacima, najviše mandata u lokalnom parlamentu osvojila je lista "Vladan Vasić-Koalicija za Pirot, URS" - 22 od 56 odborničkih mandata.Lista "Pokrenimo Pirot-Tomislav Nikolić" osvojila je 10 mandata, lista "Ivica Dačić-SPS-PUPS" sedam, a lista "Za bolji život-Boris Tadić" šest mandata.

Po četiri mandata imaju lista grupe građana "Pirotska nova snaga-Dimitrije Vidanović" i "Pokret za Pirot-Dušan Mitić", a tri mandata Grupa građana "Pirotski naprednjaci-dr Milan Stojanović".Cenzus za lokalni parlament, prema sadašnjim podacima, nisu prešli Srpska radikalna stranka, Socijaldemokratski savez i "Preokret".Na tri izborna mesta u Krupnju poništeni su rezultati izbora za Skupštinu opštine zbog propusta i nepravilnosti u izbornom procesu. U Opštinskoj izbornoj komisiji potvrđeno je novinarima da će ponovljeno glasanje na biračkim mestima Brštica, Zavlaka 2 i Kostajnik biti održano u nedelju 13. maja. Lokalni parlament ima 35 odborničkih mesta i tek nakon ponovljenih izbora znaće se ko je i koliko mandata osvojio. Na izborima 6. maja najveće poverenje dobila je Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 19,76 odsto, ispred ispred Demokratske stranke (DS) sa 16,53 i Srpske napredne stranke (SNS) sa 14,29 glasova. Izborni census prešlo je sedam od 13 prijavljenih odborničkih lista. Izlaznost je bila 48,73 odsto od 14.712 upisanih birača. Dosadašnju opštinsku vlast činili su Nova Srbija, SRS i SPS. Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji održani su 6. maja.

Na pet izbornih mesta u Kuršumliji u nedelju, 13. maja, biće ponovljeni lokalni, parlamentarni i predsednički izbori, izjavio je predsednik opštinske izborne komisije Miljan Radosavljević.

On je rekao da je Opštinska izborna komisija utvrdila da je na tim mestima, tri u gradu i dva u selima, na proteklim izborima bilo neregularnosti i tehničkih problema pa je zakazala nove izbore za nedelju 13. maja. Na pet izbornih mesta glasaće 1.300 glasača. Lokalni parlament u Kuršumliji ukupno broji 37 odbornika.

Na nedeljnim izborima najveći broj mandata osvojila je Srpska napredna stranka (SNS) - 14, zatim Demokratska stranka (DS) - osam, a Demokratska stranka Srbije (DSS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojili su po pet mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track