ALARMANTNO: Smrdljive zgrade i u Novom Sadu!
Foto: Slađana Stojanović

Nemoćni uprkos laboratorijskim izveštajima

ALARMANTNO: Smrdljive zgrade i u Novom Sadu!

Srbija -
Bračni par Kamberović zabrinut za sebe i svoje dvoje male dece zbog prisustva fenolnih jedinjenja u njihovom novom stanu

NOVI SAD - Laboratorija za fizičku hemiju Instituta u Vinči nedvosmisleno je utvrdila da se u zgradi u Kornelija Stankovića 42 u Novom Sadu nalaze „jedinjenja iz klase policikličnih aromatičnih ugljovodonika, detektovana su i jedinjenja iz klase PAH-ova i fenolnih jedinjenja u znatno većim koncentracijama, a otkriveno je i prisustvo organskih zagađivača“. U prevodu, to je prava „zgrada smrada“.Uvukao se smradNašoj redakciji obratili su se Kamberovići, mladi bračni par sa dvoje dece - jedno ima tri godine, a drugo je bebica, rekavši da su skoro 11 meseci živeli u stanu na prvom spratu, koji je najsporniji i gde ima najviše „smrada“.- Pre godinu dana kupili smo stan u toj zgradi na prvom spratu. Prilikom kupovine osetili smo neki intenzivan miris i pitali čoveka koji nam je pokazivao stan, radnika njihove firme, kakav je taj miris, zašto se tako oseća, a on je rekao da je „verovatno lak“. Postala sam svesna svega tek u porodilištu - kako je koja od sestara ulazila u sobu u kojoj sam bila, komentarisala je: „Šta to smrdi, šta tako jako smrdi?“ Iskreno, na početku mi ni na kraj pameti nije bilo da sam to ja. Međutim, posle nekoliko sati, kad mi se čulo mirisa adaptiralo, osetila sam da taj miris prosto isparava iz mene, ali nisam znala zašto - započinje svoju neizvesnu sudbinu mlada majka Jovana.

Sve propalo... Unutrašnjost zgrade
Sve propalo... Unutrašnjost zgrade

Briga za bebu

Porodica Kamberović htela je da odmah pokrene postupak kod Vinče i pozvala ih telefonom dogovarajući se da oni izađu na teren. Iz Vinče su im rekli da je potreban zahtev s potpisom skupštine stanara.- Otišla sam lično kod investitora da uzmem te projekte, ali sekretarica mi je rekla da će mi ih poslati na mejl. Naravno da sam joj rekla za šta mi trebaju projekti, da pokrećem postupak kod Vinče, da smo zabrinuti za zdravlje dece, da je tu rođena beba, da je tu dečak od dve godine. Onda su se uključili ljudi iz firme GAT i rekli da će oni preuzeti postupak kod Vinče, da će oni sarađivati s njima. Dobili smo nalaze da u stanu ima fenola i kancerogenih materija. Investitor nam saopštava da se iselimo, da budemo podstanari, a da će nam on plaćati stan. Naše stvari smešta u podrum, jer toliko smrde da je to strašno - kaže Bojan.Sav nameštaj uništenOno što bračni par traži od investitora je da im vrati novac za stan, jer i pored sanacije, koju sada izvode uz kontrolu Vinče, ne mogu da se vrate u njega.- Sada predajem krivičnu tužbu sudu, pa ćemo videti - kaže Jovana, dodajući da ništa nisu uzeli iz tog stana, ni odeću ni nameštaj, jer je sve uništeno.
Nemoćan... Bojan Kamberović
Nemoćan... Bojan Kamberović

Bez komentaraU VINČI ZAĆUTALIU Vinči su nam rekli da je tačno da oni vrše ispitivanja u pomenutoj zgradi.- S obzirom na to da je naručilac ispitivanja u pomenutoj zgradi investitor, on je vlasnik tih rezultata, tako da to ne smemo da komentarišemo bez njegovog odobrenja. Ko je naručio, taj je i vlasnik ispitivanja - naglasili su nam u Vinči.

NečuvenoDIREKTOR NUDI CRNO VINOPozvali smo direktora, odnosno investitora ove zgrade iz firme GAT Dejana Sljepčevića. Sekretarica nam je prvo rekla da je na sastanku, ali da sačekamo da vidi da li je raspoložen za razgovor. Nakon pola sata javio nam se sam vlasnik GAT, instistirajući da naš novinar dođe kod njega.- Da li ste za čašu crnog vina? Zašto, pa vino je dobro za cirkulaciju. A šta vam suprug pije? A gde živite u Novom Sadu? - postavljao je nama pitanja Sljepčević, ne ispuštajući čašu s crnim vinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track