VOJVODINAŠUME: Nema pomora ribe kod Apatina
Foto: Profimedia

Pojačan nadzor

VOJVODINAŠUME: Nema pomora ribe kod Apatina

Srbija -
Javno preduzeće "Vojvodinašume" saopštilo je danas, povodom informacije o ekološkom incidentu kod Apatina, da njegovi zaposleni "nisu konstatovali pomor riba, niti ugroženost drugih vrsta karakterističnih za ovo područje, do sada", ali da će pojačati nadzor.

Svetski fond za prirodu (WWF) saopštio je u petak da je u okolini specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje", u okolini Apatina, iz industrijskih postrojenja ispuštena neindetifikovana obojena tečnost, intenzivnog mirisa. Voda hemijski izmenjena, za sada još neutvrđenog sastava, nekontrolisano se sliva ka Mišvaldu, preteći da ozbiljno ugrozi zaštićene vrste biljaka i životinja, ukazao je taj fond.

JP "Vojvodinašume" je izdalo saopštenje, kako se navodi, "povodom ekološkog incidenta koji se dogodio u okolini Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje kod Apatina, kada je iz industrijskih postrojenja ispuštena obojena tečnost intenzivnog mirisa i tom prilikom pronađena voda hemijski izmenjena, za sada još neutvrđenog sastava".

"S obzirom na pretpostavljenu pojačanu ugroženost, zaposleni JP 'Vojvodinašume' u cilju zaštite ovog područja, jednog od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na toku Dunava kroz Srbiju, pojačaće redovno dežurstvo i nadzor, da bi blagovremeno preduzeli neophodne mere u skladu sa svojim ovlašćenjima, kako bi ukazali i reagovali prema nadležnim institucijama, u cilju sprečavanja ugroženosti šuma, ribljeg fonda,divljači i svih živih vrsta ovog područja", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, o svim relevantnim promenama vezano za to područje kojim uravlja JP ,,Vojvodinašume , mediji će biti obavešteni u regularnom vremenu. JP "Vojvodinašume" podseća, takođe, da je ono korisnik šuma, ribolovnih voda i upravljač Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje".

U skladu sa svojim zakonskim obavezama, prateći stanje na terenu prisutni su pripadnici sve četiri službe tog javnog preduzeća - lovočuvarske službe, ribočuvarske službe, čuvara Zaštićenih područja i čuvara šuma i u direktnom su kontaktu sa nadležnim državnim i inspekcijskim organima u cilju praćenja situacije na području prirodnog dobra - Specijalnog rezervata prirode ,,Gornje podunavlje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track