NIŠ IMA KNJIGOMAT: Besplatno uzmite 3 knjige iz bankomata Narodne biblioteke!
Foto: Narodna Biblioteka Stevan Sremac Niš

Zastarele, neaktuelne ili jednostavno višak

NIŠ IMA KNJIGOMAT: Besplatno uzmite 3 knjige iz bankomata Narodne biblioteke!

Srbija -
NIŠ - Knjige koje niška biblioteka “Stevan Sremac“ otpisuje iz svog fonda čekaju svoje buduće vlasnike na policama novog “bankomata knjiga” odakle sugrađani mogu besplatno uzeti do tri naslova i zadržati ih čak i ako nisu članovi biblioteke.

Bilo da su zastarele, neaktuelne ili su jednostavno višak, ove knjige se najpre nude Narodnoj biblioteci Srbije, kao i seoskim i školskim bibliotekama, a one koje “preskoče” se poklanjaju. Da takve naslove ne bi bacili, zaposleni u biblioteci “Stevan Sremac” došli su na ideju da naprave “bankomat” - drvenu policu ispred biblioteke na kojoj se trenutno nalazi nekoliko desetina knjiga - beletristike i stručne literature.

Foto: Facebook Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš
Foto: Facebook Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš

Svako je dobrodošao, kaže direktorka Sonja Šuković, da dođe, pogleda, odabere do tri naslova prema svojim afinitetima, bez ikakve evidencije i obaveza. Prema njenim rečima, već od jutros vlada veliko interesovanje za ovu akciju.Ideja nam je bila da ovim “retro bankomatom” obradujemo i one koji nisu članovi biblioteke ili nemaju novca za članarinu. Uzete knjige mogu da zadrže, proslede na dalje čitanje ili poklone. Bankomat ćemo dopunjivati svakodnevno, sve dok imamo zalihe u otpisu koji broji možda i do 1.000 knjiga - kaže ona.

„УЗМИ, ПРОЧИТАЈ, ПРОСЛЕДИ ИЛИ ЗАДРЖИ”Читање је један од најважнијих сегмената писмености. Обогаћује речник, посредно ...

Posted by Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Nis on Monday, March 28, 2016

Otpis, objašnjava ona, ne čine samo stara, pohabana i neaktuelna izdanja, već među tim knjigama ima i “duplikata” - naslova koje biblioteci poklanjaju građani, a koje ova ustanova već poseduje.Biblioteka je, kaže Šukovićeva, ovom akcijom želela da podstakne jednu nekonvencionalnu razmenu knjiga između biblioteke i građana, a sve u cilju popularizacije knjige i čitanja.

Inače, radnici ove ustanove su i krajem godine knjige iz otpisa iskoristili na kreativan način tako što su od njih napravili dve novogodišnje jelke.

(Južne vesti/M. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track