PETORO DECE GLADUJE: Nišlija proglašen tehnološkim viškom
Foto: Shutterstock

Ostao bez posla

PETORO DECE GLADUJE: Nišlija proglašen tehnološkim viškom

Srbija -
NIŠ - Miodrag Stanković Uča, proglašen je tehnološkim viškom u Sportskom centru „Čair“ zbog čega je, kako kaže, pokrenuo tužbu protiv ove firme.

Stanković je dugogodišnji radnik ovog javnog preduzeća, živi u sedmočlanoj porodici u kući u Pasi Poljani sa suprugom, koja nije zaposlena, tako da je gubitak posla, zaista, težak udarac na socijalno stanje ovog domaćinstva.

Dragan Perić, direktor SC“Čair“ pak kaže da je Stanković sam tražio da uđe u program tehnološkog viška, za šta ima dokumentaciju. Stanković je bio kod Ljubivoja Slavkovića, zamenika gradonačelnika Niša od koga je tražio reakciju, ali Slavković kaže da veruje Parićevim rečima i dokumentaciji koju mu je dostavio.

"Tačno je da sam u jednom telefnskom razgovoru rekao da bi bi se možda prijavio za program tehnološkog viška, ali tvrdim da nisam ništa potpisao. To je bilo u trenutku kada se za odlazak dobijalo oko 8.000 evra, ali opet kažem nigde se pismeno s tim nisam složio. Sve je počelo tako što su mi kao u svim preduzećima, podmetnuli „pod nos“ aneks ugovora koji sam ja potpisao jer da nisam, u roku od osam dana gubim posao. Kasnije 29. februara daje mi se anketni list (koji rehuliše način racionalizacije radnih mesta). I tek mi se onda daju prava i obaveze. Ni u jednom trenutku ja ne potpisujem da hoću da idem iz firme kao tehnološki višak", priča Stanković.

On kaže da u preduzeću postoje troje radnika koji su pred penzijom, ali ima opravdanane sumnje da se ta radne mesta čuvaju za „nekoga“ što će pokazati vreme.

Perić napominje da je sve po zakonu i da on ima potpisan Stankovićev zahtev za odlazak iz firme i dobijanje otpremnine, ali te navode Stanković negira.

"Pošto dugo poznajem Stankovića, razgovarali smo o tome i ja sam bio malo začuđen da želi da ide iz firme. Naša racionalizacija broji 129 radnika i zaista troje ljudi moraju da budu proglašeni tehnološkim viškom. Ja imam papir koji je Stanković potpisao da se slaže s odlaskom kao tehnološki višak. On, kaže da sam ga prevario što apsolutno nije tačno jer su se uslovi odlaska, odnoso visina otpremnine promenili. To da sam ga prevario apsolutno nije tačno. O tome da je potpisao, pa se verovatno sada predomislio postoji službena beleška. I sada kada bi bilo kako intervenisao na tome, prekršio bi zakon", priča Perić.

(gradjanin.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track