U Paraćinu nađeno 619 neeksplodiranih granata

Akcija razminiranja

U Paraćinu nađeno 619 neeksplodiranih granata

Srbija -
Čišćenje 60 hektara, uglavnom pod vinogradima, počelo je polovinom marta i trajaće šest meseci. Do sada je očišćeno oko 25 hektara

PARAĆIN - Na lokaciji "Paraćin 4", kod vojnog magacina na Karađorđevom brdu, gde je oktobra 2006. eksplodirao zaostali arsenal, do sada je nađeno 619 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, rekao je danas direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović.

U vojnom magacinu na Karađorđevom brdu 19. oktobra 2006. godine eksplodiralo je 1.300 tona ubojitih sredstava.

Danas počinje bezbedno uništavanje 411 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava a taj posao obaviće Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Čišćenje 60 hektara, uglavnom pod vinogradima, počelo je polovinom marta i trajaće šest meseci. Do sada je očišćeno oko 25 hektara.

Mihajlović je tokom predstavljanja rezultata dvomesečnog rada u Paraćinu kazao da su ta ubojita sredstva nađena u zemlji na dubini od pet do 50 centimetara. Novinari su imali prilike da vide uglavnom minobacačke mine, kao i jednu bombu iz Drugog svetskog rata tešku 50 kilograma, čiji je vrh bio na 30 centimetara od površine zemlje.

Humanitarno razminiranje obavlja zajednički rusko-srpski odred ruske državne agencije "Emerkom", uz nadzor Centra za razminiranje. Saradnja sa tom agencijom traje od 2008. godine, a januara ove godine potpisan je Memorandum o saradnji koji važi do 2022. godine. Projekat se finansira iz Programa pomoći Rusije Srbiji za humanitarno razminiranje.

Prema Mihajlovićevim rečima, od 2009. godine, "Emerkom" je u Paraćinu očistio površinu od 195 hektara. "Tu je nađeno, otkopano i bezbedno uništeno 1.627 komada raznih neeksplodiranih ubojitih sredstava, uključujući i avionske bombe iz Drugog svetskog rata jer je ovo podrucje tada u više navrata bombardovano", kazao je Mihajlović. On je rekao da je zemljište razminirano, bezbedno za civilnu upotrebu i vraćeno je vlasnicima.

Rukovodilac Programa humanitarnog razminiranja u Srbiji general Dmitrij Konstantinovič Harčenko je rekao da je teren težak za čišćenje jer u blizini ima dosta kuća, a i gusta vegetacija i šuma otežavaju pristup.

Načelnik Uprave za civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Bratislav Rančić rekao je da se godišnje u Srbiji uništi 3.000 do 4.000 komada ubojitih sredstava - od ručnih do avio-bombi teških do hiljadu kilograma.

Rančić je dodao da zaostala neeksplodirana sredstva datiraju iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i iz perioda NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track