UBRZANO UČE NEMAČKI: 8.000 medicinskih sestara odlazi iz Srbije
Foto: Reuters Februar 2016

Dosad ih otišlo 1.600

UBRZANO UČE NEMAČKI: 8.000 medicinskih sestara odlazi iz Srbije

Srbija -

NOVI SAD - Trenutno 8.000 medicinskih sestara i tehničara uči nemački i želi da ode u inostranstvo, a u poslednje dve godine zemlju je napustilo njih 1.600.

Nadležni smatraju da je neophodno popraviti ekonomski položaj zaposlenih u zdravstvu, jer je kod mnogih to presudni razlog za odlazak.

Direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Radmila Ugrica kaže da veliki broj medicinskih sestara i tehničara želi da ode u inostranstvo, u Evropu i Emirate, te su stoga organizovali tribinu u Novom Sadu kako bi pomogli zdravstvenim radnicima koji žele da odu.

"Veliki broj kolega želi da ode i mi ne treba da ih sputavamo, treba da im pomognemo da odu u skladu sa zakonom, a kolege koje ostaju bitno je i važno da dobiju nove kolege, to jest da se na slobodna radna mesta prime novi ljudi. Istina je da 8.000 kolega uči nemački i želi da ode", rekla je Ugrica.

Ugrica je napomenula i da je u poslednje dve godine iz zemlje odlazilo godišnje oko 800 kolega, a da je i dalje veliko interesovanje za odlazak u inostranstvo. Najčešće odrednice su zemlje Evropske unije, ali neki su otišli i na Novi Zeland.

"U sastancima s Ministarstvom zdravlja insistiraćemo i na tome da onaj ko želi da ode na godinu-dve može da uzme neplaćeno odsustvo, a da se na njegovo mesto primi nov zdravstveni radnik koji će imati ista prava i obaveze kao i onaj što je u stalnom radnom odnosu. Tako kolega koji odlazi nije pod pritiskom i u strahu da je izgubio radno mesto i ovde. Težimo da s Ministarstvom zdravlja stvorimo zadovoljnog zdravstvenog radnika i zadovoljnog pacijenta", kazala je Ugrica i dodala kako se nada da će u najskorije vreme da biti zaposleni novi ljudi na mesta onih koji su otišli i koji odlaze.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju dr Danijela Stanković Baričak rekla je da su najčešći razlozi za odlazak iz zemlje ekonomski položaj, mala primanja i neizvesnost.

"Zdravstvenim radnicima je ugrožena egzistencija i normalno je da kreću u potragu za boljim životom. Ako je uzrok ekonomski status zdravstvenih radnika, treba da se povećaju primanja", rekla je Stanković Baričak i iznela podatak da Vojvodina u ovom trenutku ima 3.480 specijalista, među kojima je 2.380 njih starije od 45 godina, te da ćemo se vrlo brzo suočiti s nedostatkom specijalističkog kadra.

Stanković Baričak je ocenila da prioritet treba da bude pitanje kako zadržati zdravstvene radnike u Srbiji, kako ih motivisati, kako povećati primanja i bezbednost.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track