ČEKALI IH DECENIJU: Prvi put u istoriji u Trgovištu rođene trojke!
Foto: RTS Printscreen

Magdalena, Melanija i Mihajlo uneli radost u kuću Spasića

ČEKALI IH DECENIJU: Prvi put u istoriji u Trgovištu rođene trojke!

Srbija -

TRGOVIŠTE - Trgovište je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji sa malim prosekom plata. Mali je i natalitet, ali se ta slika poslednjih godina poboljšava, jer se rađa više dece. Ove godine, prvi put u istoriji ove opštine rođene su i trojke.

Čekali su ih deceniju i dočekali nakon dve vantelesne oplodnje. Magdalena, Melanija i Mihajlo rođeni su pre vremena, u 33. nedelji trudnoće, ali dobro napreduju.

Roditelji Nela i Darko Spasić o njima brinu uglavnom sami. Nisu toliko zahtevne, plaču samo kad su gladne, mokre, a svakako su dobro", kaže majka Nela Spasić. Otac Darko Spasić kaže da je presvlačenje prepustio supruzi, a oko spremanja hrane pomaže koliko može.

Podmlađuje se opština Trgovište. Prošle godine rođeno je 40 beba. To je 70 odsto više od prethodnih godina.Od početka godine sklopljeno je deset brakova i rođeno isto toliko beba.

"Zadržavaju se mladi, ranije su odlazili u Beograd da rade i tamo osnuju porodicu, sada se nađe neko radno mesto i ostanu", kaže Jovica Trajković.

Opština pomaže. Nezaposlenim majkama po rođenju deteta do godinu dana daje po 10.000 dinara, a Spasićima je dva puta finansirala vantelesnu oplodnju.

"Po bračnom paru 350.000 dinara za jedan pokušaj, dajemo svima po jednu šansu, ali i druga je dozvoljena, sve u cilju podizanja nataliteta", kaže predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić.

Magdalena, Melanija i Mihajlo uneli su radost u kuću Spasića. U Opštinu su doneli nadu u radosniju budućnost. Ovo su prve trojke u opštini otkako Trgovište postoji.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja