SVAKA MU JE ZLATNA: Jordan Jeftović (97) otkriva tajnu dugog života!
Foto: S.S.S.

Bez nerviranja

SVAKA MU JE ZLATNA: Jordan Jeftović (97) otkriva tajnu dugog života!

Srbija -

VALJEVO- Izbaciti nerviranje iz života i biti umeren u svemu, to je recept za dug život! To tvrdi Jordan Jeftović (97) iz planinskog sela Krčmar kod Mionice koji je na pragu stote godine života!

Iako se približio 100. godini, deka Jordan se bez problema kreće, ne žali se na zdravlje, a kod lekara ide samo dva puta godišnje i to na kontrolu. U penziji je od davne 1968. godine i kaže da su mu se sve životne želje ostvarile. Dane provodi tako što pomalo šeta, ali i uz televizor, dok mu su mu omiljene razonode šah i rešavanje ukrštenica!

-Ništa u životu nije vredno nerviranja. To nikome ne donosi dobro. Ljut čovek ne može da donese ispravne odluke, a nervoza loše utiče na zdravlje i ta cena može da bude previsoka. Svaki čovek treba da bude zadovoljan onim što mu je život podario! Ja sam odavno doneo odluku da se više neću nervirati i to je sigurno doprinelo tome da doživim ovako duboku starost- priča deka Jordan.

Njegovoj dugovečnosti sigurno je doprineo čist vazduh i zdrava sredina u ovom planinskom selu koje se nalazi u podnožju Maljena. Pored nerviranja koje treba izbaciti, deka Jordan savetuje umerenost u svemu.

Ne treba ni u čemu preterivati. Ni u radu, ni u jelu, ni u piću. Ja svako jutro popijem po šolju mleka, za ručak je obavezno nešto kuvano, a jedem sve, dok je za večeru jogurt obavezan. Popijem i ponekad čašicu rakije, ako se pije umereno i ona dođe kao lek- kaže ovaj vremešni deka.

Jordan Jeftović je među najstarijim žiteljima Kolubarskog okruga, ali i Srbije. Penziju prima punih 28 godina , a udovac je ostao 2.000 godine.

- U 53. godini se zaposlio kao trgovac u seoskoj prodavnici, a pre toga se bavio poljoprivredom. U penziju sam otišao 1968. godine, a bez žene sam ostao pre 16 godina i ona je umrla u 80. godini -priča Jordan.

Što se tiče želja, deka Jordan kaže da su mu se sve ostvarila. Međutim, u razgovoru ipak priznaje da ima samo jednu želju, a to je da ima lepu smrt.

– Ja ne mogu nikako biti nezadovoljan životom. Imam iza sebe ćerku, dvoje unučića i četvoro praunučića. Praunuka ima 20 godina. I šta više mogu da želim od života kada mi je Bog dao sve što treba. Sada mi je jedina želja lepa smrt, da legnem u krevet, zaspim i da se ne probudim- ispričao nam je Jordan Jeftović.

Kada smo ga pitali da li ima neki savet za mlade ljude, deka Jordan odgovori da nema, jer „mladi ljudi misle da su najpametniji i da sve znaju“, dok je komentarišiću političare, rekao da „nijedan političar ne može da se bavi politikom ako ne zna da laže“.

S.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track