PREGURAO NEKOLIKO RATOVA: Milivoje Matejić, najstariji Srbin, umro u 107. godini
Foto: RTS Printscreen

Živeo umereno

PREGURAO NEKOLIKO RATOVA: Milivoje Matejić, najstariji Srbin, umro u 107. godini

Srbija -

Milivoje je bio svestan sve do same smrti, u sredu po podne.Imao je želju da poživi još desetak godina, ali mu se želja nije ispunila

Veliko Gradište - U Desinu je u 107. godini preminuo Milivoje Matejić, najstariji stanovnik Srbije. Rođen je 5. februara 1910. godine i preživeo je nekoliko ratova, uključujući i Drugi svetski rat u kome je aktivno učestvovao, ali o tome je nerado pričao. Verovatno zbog toga što je bio pripadnik Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini.

Prema priči njegovih komšija koji su mu pomagali, Danice Zlatanović (62) i njenog sina Dejana Stokića, Milivoje je bio svestan sve do same smrti, u sredu po podne. "Nije mu bilo dobro u nedelju, pa je dolazila Hitna pomoć. Celog života je bio zdrav, ali na kraju je umro od starosti", pričaju Danica i Dejan. Milivoje je imao želju da poživi još desetak godina, ali mu se želja nije ispunila. On je pre jednu deceniju ostao bez supruge Divosije, koja je preminula u 96. godini. Sa njom je imao dva sina, Dušana, koji ima 80 godina i živi sa porodicom u Francuskoj, i Živorada, koji je nastradao u jednom obračunu 1981. godine. Pre rođenja sinova imali su i ćerku koja je umrla u šestoj godini života. Od njih je Milivoje imao unuka, unuku, dva praunuka i sedmoro čukununučadi.

U Milivojevom dvorištu zatekli smo i praunuka Sašu Matejića iz Kisiljeva, sa sinom Dušanom od četiri godine, koji je ime dobio po pradedi Dušanu. Milivoje je do 102. godine vozio traktor i obrađivao je njive, a do pre 15 godina je gajio krave i bikove. "Mi smo mu pomagali, a sin Živorad mu je slao novac iz Francuske. Sad je i on krenuo ovamo, sa sinom i snajom, zbog sahrane oca", kazala je Danica. Ona je dodala da Milivoje nije voleo da gleda televiziju, samo je ponekad slušao radio.

Milivoje je celog života bio zdrav, jeo je umereno, retko je pio žestoka pića, samo ponekad pivo. On nije imao penziju, pa ga je povremeno pomagala opština. Prilikom poslednje posete predsednik opštine, Dragan Milić, obećao je Milivoju slušni aparat, jer mu je sluh popustio. Obećanje je i ispunio, pa je iz Doma zdravlja stigao lekar sa slušnim aparatom, vrednim 28.000 dinara. Pošto je Milivoje preminuo, aparat će poslužiti nekom drugom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja