PADAVINE U SRBIJI: Reke u Pomoravlju u porastu, nema opasnosti
Foto: Beta

PADAVINE U SRBIJI: Reke u Pomoravlju u porastu, nema opasnosti

Srbija -

JAGODINA - Od kiše koja u Pomoravlju pada od juče, nabujale su lokalne reke, ali su još daleko od toga da mogu ugroziti stanovništvo na obalama, rečeno je večeras u štabovima za elementarne nepogode ovih opština i grada Jagodine.

Iako su u porastu, kako je i najavio RHMZ, Lugomir kod Jagodine, Crnica kod Paraćina i Resava kod Svilajnca su u svojim koritima.

Te reke su opasane i visokim bedemima i još su daleko od nivo kada bi mogle ugroziti polja, stambene i privredne objekte stanovništva na njihovim obalama, rečeno je u štabovima.

Štabovi, pripadnici Civilne zaštite, policija, komunalni inspektori i preduzeća su u pripravnosti, situacija se prati iz sata u sat, kažu u opštinama. Prema RHMZ, sve reke u Pomoravlju, Resavi i Levču, uključujući i najveću srpsku reku Veliki Moravu su u porastu.

U upozorenju RHZM se ističe da će vodostaj Crnice, Lugomira i Resave biti "u umerenom i većem porastu do 5. maja sa mogućnosčhu dostizanja i prevazilaženja granice redovne odbrane od poplava".

Ove reke su u maju 2014. godine izazvale katastrofalne poplave u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini. Od poplava iz 2014 na čišćenju i proširenju korita, i regulaciji reka mnogo se radilo na Lugomiru i Belici u Jagodini, Crnici, Resavi i Dulenki u opštini Rekovac.

Uz sredstva opština korištena su i sredstva države i Evropske unije, rekli su Tanjugu predsednici opština. Ti radovi, upravo sada pokazuju, koliko su bili opravdani, tvrde oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track