FEŠTA ZA PRAVE DOMAĆINE: Sajam poljoprivrede u Novom Sadu od 14. do 20. maja
Foto: Beta/Dragan Gojić

Stiže 1.500 izlagača iz 60 zemalja

FEŠTA ZA PRAVE DOMAĆINE: Sajam poljoprivrede u Novom Sadu od 14. do 20. maja

Srbija -

BEOGRAD - Međunarodni poljoprivredni sajam, 83. po redu, biće održan ove godine od 14. do 20. maja u Novom Sadu, a na toj manifestaciji predstaviće se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana koje imaju veze s poljoprivredom, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Italija je zemlja partner ovogodišnje priredbe koja će biti održana na Novosadskom sajmu, i na sajmu će biti predstavljeno 16 italijanskih preduzeća iz te oblasti. Kolektivni nastup kompanija organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE.

NS SAJAM POLJOPRIVREDE: Bik Dragan i ovan Željko najveće atrakcije!

Foto: Beta
Foto: Beta

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco podsetio je da je prošle godine Italija bila zemlja prijatelj poljoprivrednog sajma u Novom Sadu a da je ove godine partner i da za to ima više razloga. On je naveo da je Italija prvi trgovinski partner Srbije i da je saradnja u oblasti poljopopvrede na visokom nivou, a da saradnja postoji i između institucija.

Kako je naveo, Italija u ovoj oblasti ima izvoz od oko 37 milijardi evra godišnje, a cilj je da se do 2020. dostigne cifra od 50 milijardi evra. Manco je podsetio da je Italija prvi prioizvođač vina u svetu i da je protekle godine proizvedeno 49 hektolitara vina. Ambasador je dodao i da mala i srednja preduzeća u Srbiji mogu da koriste povoljnu kreditnu liniju za kupovinu mašina iz Italije. Sve detelje u vezi toga moći će da dobiju na sajmu od 15. do 20. maja.

Foto: Beta
Foto: Beta

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković navela je da će sajam biti prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla. Ministarstvo, kako je navela, ove godine podržaće fianansijski i nacionalnu izložbu stoke. "Ona je inače prepoznaljiva na ovom sajmu, nadamo se da će ove godine izložba biti još bogatija i saržajnija kako bi se pokazali naši potencijali u stočarstvu", rekla je Bošković.

Ona je pohvalila dosadašnju saradnju sa Italijom ističući da instutucije i privrednici dosta dobro sarađuju. Ministarka je navela i da su mnoge italijanske kompanije došle u Srbiju, otvorile radna mesta i tako pokazale intersovanje za saradnju. U okviru sajma, kako je navela, biće organizovana stručna konferencija na temu agrobiznisa. Cilj je, kako je dodala, da se pokuša u tome da se nađu zajedničke mogućnosti za partnerstvo u narednom periodu.

Foto: Beta
Foto: Beta

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE Djovani Mafoda rekao je da je cilj da se podele stečena iskustva u i da je to važna osnova za dalji razvoj saradnje. On je naveo da će na sajmu italijanska gastronimija biti prikazana kroz specijalni kurs studentima ugostiteljskih škola i specijalizovanih fakulteta.Takođe će biti predstavljena i italijanska vina. Predviđeni su i drugi uži stručni programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske prozivodnje i sertfikacije poljoprivrednih mašina i biogoriva. Na sajmu će, kako je kazao, biti organizovane i kulturne manifestacije.

Foto: Beta
Foto: Beta

Generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković rekao je da će na sajmu biti predstavljena i izložba 1.500 mašina. Predstaviće se, kako je kazao, izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom. Ove godine biće značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na sajam već drugi put.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track