Radnici Jumka prete generalnim štrajkom
Foto: Damir Dervišagić

Radnici Jumka prete generalnim štrajkom

Srbija -
Kompanija radnicima i dalje duguje 22 plate, prosečna mesečna zarada je 12.000 dinara, a radnici su tek primili platu za novembar 2011.

VRANJE - Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Snežana Veličković najavila je da će radnici HK "Jumko" uskoro stupiti u generalni štrajk ukoliko rukovodstvo fabrike hitno ne povede više brige o primanjima radnika.

"Trenutno stanje u kompaniji je katastrofalno, a strpljenje radnika je na izmaku. Ukoliko direktor i njegovi saradnici hitno ne koriguju primanja radnika i ne pokažu više briga za naš ekonomski status, mi krećemo sa generalnim štrajkom", kazala je predsednica ASNS.

Ona ističe da se situacija u "Jumku" pogoršava iz dana u dan i da tome doprinose ključne činjenice što kompanija radnicima i dalje duguje 22 plate, što je prosečna mesečna zarada 12.000 dinara i što su radnici tek primili platu za novembar 2011.

"Radnici više neće da trpe toliki stepen poniženja. Zato, hitno tražimo zakonom zagarantovanu najnižu zaradu od 20.000 dinara i početak isplate zaostalih zarada", ističe Snežana Veličković.

Generalni direktor Zoran Stošić na optužbe kaže da sindikat i svi radnici dobro znaju da je "Jumko" na raskrsnici koja se zove smanjenje troškova proizvodnje, koja će odrediti njegovu sudbinu. "Mi smo na startu sudbinskih ulaganja koja će za rezultat dati jeftiniji proizvod. Kako drugih sredstava nemamo, mi to bolje sutra na žalost gradimo na minimalnoj ceni rada - iz redovne proizvodnje", objašnjava Stošić.

Direktor podseća predsednicu sindikata da se plate mogu deliti tek po odbitku troškova proizvodnje, a sadašnji "Jumkovi" troškovi su omča o vratu svih zaposlenih."Ovo što radimo je jedini izlaz za 1.800 radnika ’Jumka’. Ako se odustane od toga Kompaniju čeka kraj u kome ćemo svi ostati bez posla, mada u svemu očekujemo veću pomoć države kao većinskog vlasnika", kaže Stošić.

Činjenica da je država sa 63 odsto većinski vlasnik "Jumka" i da je u poslednjih tri-četiri godine zaposlenima obezbedila značajne poslove, izgleda nije dovoljna garancija boljem materijalnom statusu radnika.

"Rukovodstvo mora da odgovori kako to pored subvencija koje primamo od države i obimnih poslova za vojsku i velike kompanije, ’Jumko’ i dalje posluje sa gubicima", pita na kraju predsednica ASNS Kompanije "Jumko", Snežana Veličković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja