KO NARUČI SOK, NIJE MUŠKO NEGO ŠONJA: NS srednjoškolci sve više piju!
Foto: Reuters

Od prve godine druže se sa čašicom jer su tako srećniji

KO NARUČI SOK, NIJE MUŠKO NEGO ŠONJA: NS srednjoškolci sve više piju!

Srbija -

NOVI SAD - Akolohol konzumira čak 87,6 odsto učenika prvih razreda novosadskih srednjih škola, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Po pet ili više pića u bar jednoj prilici tokom godinu dana popilo je njih 76,1 odsto, i to u nešto većem procentu mladići (79,8 odsto), nego devojke (72,2 odsto).

Čak 38 odsto šesnaestogodišnjaka, i to 45 odsto mladića i 30,6 odsto devojaka, u poslednjih 30 dana bilo je bar u jednoj prilici kada su popili pet ili više alkoholnih pića, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji "Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje".

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da srednjoškolci imaju nizak nivo dopamina, te im treba više senzacija da bi doživeli radost.

"Oni uzimaju alkohol da bi bili zadovoljniji, srećniji, a nisu svesni posledica koje to može da ima. Dejstvo alkohola na mladi mozak je jako loše, jer se brzo razvija zavisnost. Prisutan je i socijalni momenat, jer je onaj ko ne pije "šonja", a onaj ko pije je "faca". Ko uzme sok "nije muško". Uticaj grupe je jak i deca ne mogu da se odupru. Zbog toga su skloniji konzumiranju, pa i stvaranju zavisnosti", kaže Šibul i napominje kako je jako važno edukovati mlade o opasnostima do kojih može da dovede konzumiranje alkohola.

Kod nas je zakonom regulisano da maloletnima ne sme da se proda alkohol, ali Šibul smatra da se to u praksi ne poštuje, jer mladima u kafićima niko ne traži ličnu kartu i oni slobodno kupuju alkoholna pića.

(Radio 021/Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track