POČELA PODELA STEONIH JUNICA: U Zrenjaninu stočarima 33 simentalke
Foto: Nemanja Pančić

Pomoć privrednicima

POČELA PODELA STEONIH JUNICA: U Zrenjaninu stočarima 33 simentalke

Srbija -

U Zrenjaninu je danas počela podela steonih junica simentalske rase, a u sklopu te akcije stočarima sa područja tog grada biće dodeljena 33 visokokvalitetna grla uvezena iz Austrije, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 10 miliona dinara.

Prva junica uručena je danas Danici Epifanić iz Farkaždina iz čijeg se domaćinstva dnevno preda 370 litara mleka beogradskom Imleku. Gazdinstvo Danice Epifanić posetio je danas i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je podsetio da je to nastavak prošlogodišnje akcije kada je ovdašnjim stočarima podeljeno 60 steonih junica i da je to naišlo na izuzetno dobru reakciju poljoprivrednika.

"Želimo da ojačamo poljoprivredu i pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima, kroz konkretne projekte. Naravno, u razgovoru s njima došli smo do zaključka da treba pomoći i pčelarima, ali i nastaviti akciju pomoći ratarima", kazao je on.

Ove godine, kako je naveo, izdvojeno je pet miliona za osemenjavanje junica, za nabavku pripolodnih junica mlečnih rasa 10 miliona, isto toliko za sufinansiranje poljoprivrednih kredita, kao i 10 miliona za nabavku staklenika i opreme za povrtare, ali i 2,5 miliona za nabavku pčelinjih društava i 1,5 milion za nabavku opreme za pčelarstvo. Nekoliko junica biće izloženo i na predstojećem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track