Najnovije vesti

OVDE IZBORI JOŠ NISU GOTOVI: Beloj Palanci preti prinudna uprava
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Nije održano ponovljeno glasanje

OVDE IZBORI JOŠ NISU GOTOVI: Beloj Palanci preti prinudna uprava

Srbija

Ponovljeni izbori trebalo je da se održe 8. maja, ali je većina članova OIK-a iz redova SPS i SNS, na poslednjoj sednici bila protiv toga, smatrajući da je kratko vreme ze pripremu izbora

U Beloj Palanci i dalje je "status kvo", pošto 8. maja nisu održani ponovljeni izbori, jer je zakonski rok za njihovo održavanje prošao, mada je Opštinska izborna komisija (OIK) ranije najavila njihovo održavanje.

Opozicione Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS) su posle izbora 24. aprila uložile više od 60 prigovora na regularnost lokalnih izbora, posle čega je Upravni sud poništio rezultate izbora.

Ponovljeni izbori trebalo je da se održe 8. maja, ali je većina članova OIK-a iz redova te dve stranke, na poslednjoj sednici bila protiv toga, smatrajući da je kratko vreme ze pripremu izbora.

Predsednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) i predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković rekao je da su uputili žalbu Vrhovnom kasacionom sudu na rešenje Upravnog suda kojim su poništeni lokalni izbori na svih 37 biračkih mesta.

On je agenciji Beta rekao da očekuje da odgovor stigne što pre, kako bi se izborni proces završio i "opština izašla iz ćorsokaka u kome se trenutno nalazi" i dodao da je ta stranka uputila žalbu i Ustavnom sudu.

"Tražimo od Suda da se to rešenje poništi i priznaju rezultati izbora od 24. aprila na kojima smo osvojili 14 od 29 mandata. Očekujem da nadležni državni organi reaguju po hitnom postupku", rekao je Miljković.

Predsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Rade Mitrović kazao je da očekuju uvodjenje prinudne uprave pošto su svi rokovi za sprovodjenje ponovljenih izbora prošli.

"Nema drugog rešenja osim da Vlada uvede prinudnu upravu i imenuje privremeni organ. Izborna utakmica nije završena niti će biti nastavljena jer je to nemoguće. Rešenje Upravnog suda o poništavanju rezultata izbora je konačno i nema žalbi", kazao je Mitrović.

Presednik Opštinskog odbora SNS-a Aleksandar Simić kazao je da ta stranka nema nikakve informacije niti nagoveštaje kakva bi odluka mogla da stigne narednih dana.

"Jasno je da su rokovi za održavanje ponovljenih izbora prošli. Prema tome, postoji mogućnost uvodjenja prinudne uprave i mi to kao rešenje očekujemo", rekao je Simić.

Prema nezvaničnim rezultatima, na lokalnim izborima održanim 24. aprila SDS je osvojila 14 od 29 mandata, SNS sedam, SPS pet, Jedinstvena Srbija (JS) dva mandata, dok je Grupa gradjana osvojila jedan mandat.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...