SNS u Valjevu menja čuvare kutija iz NS
Foto: Jutjub

SNS u Valjevu menja čuvare kutija iz NS

Srbija -
Gradska skupština u Valjevu ima 51 odbornika

VALJEVO - Lokalni odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Valjevu zamenio je članove biračkih odbora iz koalicione Nove Srbije (NS) pred drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji, potvrđeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

"Zamenili su naših 47 članova u 118 biračkih odbora svojim aktivistima i aktivistima Grupe građana 'Pobeda'", rekao je odbornik Nove Srbije Marko Živanović.

On nije želeo da navede motive takve odluke koalicionih partnera iz SNS-a, ali u protestima zbog navodne izborne krađe u Valjevu bila je uočljiva mlaka podrška Nove Srbije, nije bilo ni svih odbornika SNS-a, a najagilniji su bili iz Grupe građana "Pobeda" ginekologa Slobodana Gvozdenovića.

Politička čaršija u Valjevu spekuliše kako je u pitanju ozbiljniji nesporazum SNS-a i NS-a zbog kojeg su odbornici stranke Velimira Ilića, Živanović i Sreten Lazarević, odlučili da u gradskom parlamentu deluju samostalno ili da svoje usluge ponude demokratama (DS) i socijalistima (SPS) koji će odlučivati o novoj koaliciji na vlasti.

Prema istim izvorima, nejasno je da li će u SNS-u ostati i odbornici sa liste naprednjaka, Milan Marković, Zorica Jocić i Vitomir Mitrović, koji takođe imaju kontakte sa SPS-om i DS-om.Gradska skupština u Valjevu ima 51 odbornika. Posle izbora održanih 6. maja, SPS i SNS imaju po 11 mandata, DS devet, GG "Pobeda" osam, a Pokret za Valjevo, LDP-SPO, DŠ i URS po tri mandata.Po novim propisima, vlasnici mandata su odbornici.

Ponovo odbijeni prigovori SNS u Smederevu

Gradska izborna komisija u Smederevu odbila je tri nova prigovora Srpske napredne stranke na nepravilnosti na biračkim mestima i podelila odborničke mandate, rekao je predsednik GIK Stevan D. Janković.Pokret za Smederevo imaće najviše mandata - 20. Demokratska stranka dobila je 12 odborničkih mesta, SPS 10, SNS devet, grupa građana Za bolje Smederevo šest, URS pet, Preokret i DŠ po četiri.Gradska skupština Smedereva ima 70 odborničkih mesta. Grad će, prema postignutom dogovoru, voditi koalicija Pokret za Smederevo, DS i SPS.

Prokupački SNS podneo krivične prijave

Opštinski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Prokuplju podneo je danas krivične prijave protiv šest lica iz tog mesta zbog "davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem na izborima". Kako se u saopštenju navodi, predsednik prokupačkog odbora SNS Darko Laketić podneo je prijave protiv V.M, Ž.S. i još četiri njihova pomagača iz Prokuplja.

Oni se, prema navodima iz prijave, takođe sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja jer su neovlašćeno koristili evidenciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava na osnovu koje su isplaćivali po 2.000 dinara pripadnicima romske manjine u zamenu za glas.

Ž. S. se sumnjiči i za zloupotrebu prava glasanja jer je, kako se tvrdi, na dan izbora 6. maja u više navrata glasao za više lica na biračkom mestu broj tri u Prokuplju.

Kao dokazni materijal Tužilaštvu su predate fotografije , knjiga evidencije isplaćenih i izašlih lica na glasanje i imena svedoka sa glasačkih mesta. Srpska napredna stranka zatražila je 8. maja ponavljanje lokalnih izbora u Prokuplju i optužila Demokratsku stranku za brojne nepravilnosti tokom glasanja u tom gradu.

Laketić je tada rekao na konferenciji za novinare da su demokrate podmićivanjem, ucenama, kršenjem biračkih prava građana i falsifikovanjem biračkih spiskova "prekrojile" volju građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track