FEŠTA NA JELICI: Kumovi pojeli 50 plehova gibanice
Foto: Denis Čeković

Tradicionalna manifestacija Sabor kumova

FEŠTA NA JELICI: Kumovi pojeli 50 plehova gibanice

Srbija -

U porti seoske crkve, uz trube, do zore se pevalo i igralo, jelo i pilo. Organizovani su i turniri u brzopoteznom šahu, stonom tenisu, skoku udalj, krunskom višeboju...

Zaglušujući ritam trubača, smeh, šah, plehovi gibanice i litri domaće rakije obeležili su jedinstvenu manifestaciju Sabor kumova, koja je sedmi put okupila kumove u dragačevskom selu Goračići, na obroncima Jelice.U porti seoske crkve i preko puta u dvorištu osnovne škole, u subotu se uz trube pevalo, igralo, jelo i pilo, ali se igrao i turnir u brzopoteznom šahu, stonom tenisu, skoku udalj, krunski višeboj, koji je proteklih godina okupio više stotina šahista povezanih kumovskim vezama.Pokazali umećeUbedljivu pobedu na ovogodišnjem Saboru odneli su kumovi Borko Lajthajm iz Zemuna i Dejan Pavlović iz Požege, koji su bili najuspešniji u odmeravanju snaga s preostalih 14 kumovskih parova. Ove godine bili su najuspešniji kumovski par jer su ekipno osvojili najviše poena u stonom tenisu, skoku udalj i šahu.U sklopu Sabora kumova po drugi put je održano i takmičenje u pripremanju jeličke gibanice, koje je privuklo najveći broj posmatrača, ali i degustatora. Pojelo se 50 plehova.

Šah-mat… Šesti put posetioci se takmičili u raznim disciplinama
Šah-mat… Šesti put posetioci se takmičili u raznim disciplinama

Kum kao svetinja

Drugog dana ovog sabora, u nedelju, učesnici Kumovijade, uz cvrkut ptica sumirali su jučerašnje rezultate, pričali o poslu i porodici. A pošto kum nije dugme, pričalo se i o kumstvu.- Iako se često čujemo telefonom, svog kuma sam prošle godine sreo samo jednom. Neverovatan tempo života, ali i udaljenost ne dozvoljavaju nam da se češće srećemo i družimo. Od pre dve godine, kad smo prvi put bili na ovom saboru, poslednji vikend u maju u kalendaru je crvenom olovkom zaokružen i rezervisan za kumove, pa taman da se sruši berza i propadne svet - kaže Zoran iz Beograda.

Ubedljivo pobedili... Kumovi Borko Lajthajm i Dejan Pavlović
Ubedljivo pobedili... Kumovi Borko Lajthajm i Dejan Pavlović

Seoski turizamA ZA GOSTE - VAJATSabor kumova u Goračićima pokrenut je najpre kao želja grupe entuzijasta da uživaju u prirodi i druženju daleko od grada, a potom i kao mogućnost razvoja seoskog turizma.-Poslednjih godina pojedina domaćinstva su vajate i sobe pretvorili u odaje za goste, u kojima leti borave turisti. Doktori, profesori, inženjeri kažu da žive za leto, kad će jesti kačamak, kajmak i proju, plastiti livade i čuvati ovce - priča starac Jeremija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja