NOVI SAD: Održan još jedan protest zbog smena na RTV
Foto: Printscreen N1

Podrška

NOVI SAD: Održan još jedan protest zbog smena na RTV

Srbija -

NOVI SAD - Danas je u Novom Sadu održan novi protest novinara i građana zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine. Pored okupljanja ispred Upravne zgrade RTV-a, danas je organizovana i protestna šetnja. Došlo je između 1000 i 1500 ljudi.

Organizatori navode da je povod za novo okupljanje to što Upravni odbor i novo rukovodstvo RTV-a nisu ispunili nijedan zahtev sa prethodnog protesta, organizovanog prošlog ponedeljka.

Inicijativa ''Podrži RTV'' zahteva smenu kompletnog Upravnog odbora, popunjavanje kompletnog sastava Saveta Republičke agencije za elektronske medije, i izvinjenje zbog optužbi za "neobjektivno izveštavanje".

Kada na javnom servisu nije moguća debata o javnom servisu, onda se ona održava na ulici. Zato, umesto klasičnog protesta, ispred zgrade RTV-a je održana - tribina.

A u studiju, hiljadu i po ljudi. I to hiljadu i po onih koji, po oceni govornika, nisu tu zbog sopstvenog, već javnog interesa, što je kažu, najveća vrednost ovog skupa.

"Ne očekuju nikakvu materijalnu korist od toga za sebe. Nikakvi botovi, nikakvi 'podržaćemo nekog da bismo dobili nešto zauzvrat. Ne! Mi samo želimo ono što nam pripada. Ne samo po zakonu, već po ljudskom zakonu", kaže Radoje Čupić, glumac.

Taj zakon nalaže slobodu medija, a u nju se umešao faktor koji nikad nije išao uz nezavisno izveštavanje. Sa bine, jasna poruka - politika je kumovala smenama.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

"Ne povezivati ta dva događaja, parlamentarne izbore i ovo što se dešava na RTV bilo bi suviše naivno. Nemamo prava na tu naivnost", rekao je profesor na FPN-u u Beogradu Rade Veljanovski.

On je naveo da je ukidanje autonomije javnog servisa ukidanje i svih medijskih sloboda.

Novinar Teofil Pančić je rekao da je javni servis svedok, "a ovo što se sada dešava je klasičan slučaj ubistva svedoka".

Pančić je rekao da građani danas i jesu na protestu u Novom Sadu kako bi pokušali da izvrše jednu vrstu građanskog pritiska, a i da se njihov glas po ovom pitanju čuje.

Upitan da očekuje da će grašani više podržati protest, rekao je: "Ako im je bitno - izaći će, oni su slobodni da nešto učine ili ne učine nešto za sebe, ja mislim da je bolje da učine nešto sebe".

On je naveo da ipak da ovi skupovi, kao i oni u Beogradu, koji se održavaju protiv rušenja u Savamali, pokazuju da postoji jedno čvrsto jezgro građana koji neće da dozvoli da se dešavaju ovakve stvari.

Ljudi koji su protestovali poručili su da će na istom mestu biti i narednih nedelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track