OPREZNO, SVE VRVI OD ZMIJA: U Jagodini otrovnica nasred puta, napuštene fabrike pune ovih gmizavaca
Foto: Profimedia

Vodite računa

OPREZNO, SVE VRVI OD ZMIJA: U Jagodini otrovnica nasred puta, napuštene fabrike pune ovih gmizavaca

Srbija -

JAGODINA - Zmija otrovnica poskok, dugačka 70 centimetara, nađena je pregažena na regionalnom putu Jagodine - Rekovac, oko sto metara od prvih kuća u naselju Kolonija Đurđevo brdo, u blizini "stare" Fabrike kablova.

Biolog Boban Stanković, tvrdi da je aktivnost gmizavaca uslovljena spoljnom temperaturom, kada sa toplim vremenom postaju aktivniji. Poskok je najverovatnije došao sa obližnjeg kamenoloma "Leštar", tvrdi Stanković i napominje da napušteni pogoni Industrije kablova u Jagodini "vrve" od zmija.

Stanković poziva na oprez "jer je ujed poskoka često smrtonosan a kod starijih osoba i dece, smrt je gotovo zagarantovana u slučaju nepravovremeno pružene lekarske pomoći". Iako je prvo prolećeno pojavljivanje poskoka, u ovom delu Pomoravlja, posle zimske hibernacije, zabeleženo još u martu na Juhoru i Crnom vrhu, dug period promenljivog vremena i često prohladnog, malo je usporio uobičjane prolećne aktivnosti zmija, objašnjava on.

"U sezoni parenja, u aprilu i maju, u potrazi za partnerom, su i agresivniji", ističe Stanković i napominje da se "po toplom sunčanom danu obično sunčaju a uveče su aktivniji kada se mogu sresti u naseljenim mestima".

"Česte kiše, bujna vegetacija, porast populacije mišolikih glodara, povećao je i brojnost zmija", ističe Stanković i dodaje da je "zbog smanjenog broja ptica grabljivica, smanjena regulacija brojnosti zmija".

Poskoci se pojavljuju i na mestima gde su bili retkost i zbog toga susreti sa njima su sve česčhi i treba biti oprezan, ističe Stanković. On je posebno skrenuo pažnju na opreznost građanima naselja Leštar, Bresje, Majur i Kolonija Đurđevo brdo u Jagodini a kao "najbolju" prevenciju istakao "košenje trave i korova u dvorištima i na javnim površinama i sanciju divljih smetlišta kako bi se smanjilo pristvo glodara i mesta za skrivanje zmija.

Stanković potseća da je u "okolini Jagodine i samom gradskom naselju, registrovano pet vrsta zmija: belouška, ribarica, obični smuk, smukulja i poskok i samo je poskok otrovnica".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track