Novi Sad gradi azil za životinje

Važna investicija

Novi Sad gradi azil za životinje

Srbija -
Zavod za izgradnju grada na jednom hektaru pravi kompleks u koji će moći da se smesti do 400 pasa i 50 napuštenih mačaka

NOVI SAD - Neće više biti napušteni!Problem napuštenih pasa i mačaka u Novom Sadu uskoro će biti rešen! Naime, Zavod za izgradnju grada Novi Sad gradi prvo moderno prihvatilište za izgubljene i napuštene pse i mačke.- Kompleks budućeg azila gradi se na površini od jednog hektara u blizini Rafinerije. Prihvatilište će moći da primi oko 400 pasa i do 50 mačaka i biće potpuno infrastrukturno opremljeno. Glavni objekat završenog kompleksa imaće 650 kvadratnih metara i obuhvataće prostoriju za prijem životinja, ambulantu, recepciju i karantin za mačke.Pansion i za mačkePrihvatilište će imati i izolator za pse od 315 kvadratnih metara, izolator za ostale životinje, 160 boksova u koje će biti smeštena po dva psa, kao i pansion za pse i mačke koji može da primi 10 pasa i 10 mačaka. Kompleks sadrži i prostor za istrčavanje pasa, pristupne saobraćajnice s parkingom za zaposlene i posetioce i uređene zelene površine - kažu u Zavodu za izgradnju grada i ističu da će izgradnjom prihvatilišta biti povećana bezbednost građana i postignut humaniji odnos prema napuštenim životinjama.Gotovo do kraja junaGlavni projekat prihvatilišta za napuštene životinje izradila je firma „Gardi d.o.o.“, a radovi na uređenju močvarnog terena, koji je trebalo očistiti i nivelisati, počeli su prošle godine. Vrednost tog posla bila je 5.757.600 dinara.U toku je prva faza izgradnje centra, a Zavod za izgradnju grada taj posao poverio je preduzeću „Slovan progres“ iz Selenče. Prva faza obuhvata izgradnju 120 boksova, od kojih se u svaki mogu smestiti dva do tri psa. Vrednost posla iznosi 25.247.968 dinara, a planirano je da bude gotov do kraja juna.Prva fazaMirjana Dejanović, v. d. direktora Zavoda za izgradnju grada, rekla je da će se završetkom radova na izgradnji prve faze azila stvoriti uslovi da azil počne da radi:- Za završetak azila, Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2012. nisu obezbeđena sredstva, tako da je Zavod za izgradnju u aprilu aplicirao kod Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine u iznosu od 40 miliona dinara kako bi čitav projekat bio završen što pre - objasnila je Dejanovićeva.

Direktorka Mirjana Dejanović ispred budućeg objekta
Direktorka Mirjana Dejanović ispred budućeg objekta

Briga o životinjamaIza programa „Pet frendli Vojvodina“ zajednički su stali Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, Grad Novi Sad, Veterinarska stanica „Novi Sad“, Studentski kulturni centar, Novosadski humanitarni centar, Pasterov zavod, Društvo za zaštitu životinja i životne sredine Vojvodina i Ekološki forum Novi Sad.Program „Pet frendli Vojvodina“ predstavlja human način hvatanja, sterilisanja, vakcinisanja i obeležavanja životinja mikročipom. On obuhvata i tretmana protiv spoljnjih i unutrašnjih parazita, pregled i vraćanje životinja na njima poznatu teritoriju. Osnovu ovog programa čini CNR - uhvati - steriliši - pusti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track