NIŠLIJE, EVO ŠANSE ZA ZARADU: Budućim povrtarima na poklon obuka, plastenik i zemljište
Foto: Profimeida

Poziv važi za mlade od 15 do 29 godina

NIŠLIJE, EVO ŠANSE ZA ZARADU: Budućim povrtarima na poklon obuka, plastenik i zemljište

Srbija -

NIŠ - Mladi iz niškog kraja koji žele da nauče da organski gaje povrće, mogu da se do kraja meseca prijave za obuku, a dobiće savete stručnjaka, plastenik i zemljište.

U Udruženju gradjana "Plant" iz Niša koje je zajedno s Poljoprivrednom savetodavnom službom "Agrozem" i Udruženjem "Gra‚đanska inicijativa za zapošljavanje" raspisalo konkurs za obuku, istakli su da poziv važi za sve od 15 do 29 godina.

U udruženju "Plant" ističu da će septembra biti teoretska obuka mladih o integralnoj i organskoj proizvodnji povrća, a uslediće praktična."Polaznicima koji budu najuspešniji u teoretskom delu, biće ustupljeno pola ara plastenika za proizvodnju rasada i dva ara zemlje na otvorenom za uzgoj povrća.

Rasadnik i zemlja su u selu Gornja Toponica i polaznići će moći da ih koriste dve godine", izjavila je Dragana Vukadinović iz Udruženja "Plant". Mladi koji se budu prijavili na konkurs naučiće i kako da naprave poslovni plan, kako da osnuju poljoprivredno gazdinstvo, formiraju socijalno preduzeće ili zadrugu, kako da obezbede finansijsku podršku, a naučiće i kako da se udruže s drugim proizvodjačima.

Vukadinović je istakla da će oganizatori obuke nastojati da pronađu donatore koji će mladima kupiti plastenike kako bi oni mogli da nastave da se bave organskom proizvodnjom i nakon isteka perioda od dve godine.Ona je dodala da se informacije o konkursu i obuci mogu da dobiju u svim srednjim školama grada Niša, u Centru za socijalni rad i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dok se prijave predaju Udruženju "Plant", "Agrozemu" i Udruženju "Građanska inicijativa za zapošljavanje".

Obuka mladih za organsku proizvodnju povrća je u okviru projekta "Osnaživanje mladih kroz sticanje preduzetničkih veština", koji finasira Ministarstvo omladine i sporta Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track