VANDALIZAM POD OKRILJEM NOĆI: Porušeno 29 nadgrobnih spomenika u Novom Pazaru
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Policija traga za počiniocima

VANDALIZAM POD OKRILJEM NOĆI: Porušeno 29 nadgrobnih spomenika u Novom Pazaru

Srbija -

Muslimanski vernici danas proslavljaju veliki praznik, Ramazanski bajram, a vernici koji su se nakon jutarnje molitve uputili na groblje zatekli su oko 29 porušenih nadgrobnih spomenika i vandalski čin odmah prijavili policiji.

Vandali su na novopazarskom muslimanskom groblju Gazilar tokom noći porušili 29 nišana (spomenika), a dežurni tužilac izašao je na lice mesta i uviđaj je obavljen, rekao je portparol novopazarskog tužilaštva Jovan Milanović.

Običaj je da se nakon jutarnje molitve obiđu grobna mesta preminile rodbine i izuči se dova (molitva) za pokoj duše.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ovo je prvi veći incident te vrste u ovom gradu, ali slučaj nije narušio prazničnu atmosferu u Novom Pazar koja vlada od jutros, a ulice su pune naroda od ranih jutarnjih sati.

Nasufović: Vandalizam rastužio porodice i stanovnike Pazara

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Srbiji Sead Nasufović izjavio je da je noćašnje srknavljenje spomenika na muslimanskom groblju u Novom Pazaru vandalizam koji je rastužio stanovnike ovog grada. Nasufović kaže da u Novom Pazaru vekovima postoje muslimanska, hrišćanska i jevrejska groblja.

U islamskoj tradiciji koja je, podsetio je, u Novom Pazaru prisutna preko 600 godina nije nikada zabelježen slučaj skrnavljenja groblja bilo čijeg. "Vandalizam koji je rastužio brojne porodice u Novom Pazaru i uopšte sve stanovnike ovoga grada, narušio je ambijent bajramske radosti. Materijalna šteta lako se nadomjesti, ali bol u duši porodica će trajati. Savetujem ih da budu na nivou kulture i veličine svoje vere i da oproste. Bog nas uči da onome ko na zlo uzvrati dobrim, njemu će neprijatelj prisni prijatelj postati", naveo je Nasufović. U Novom Pazaru je noćas oskrnavljeno 29 grobova na muslimanskom groblju u tom gradu, javlja Tanjug.

Biševac: Neverica i tuga zbog počinjenog bezumlja

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac oštro je osudio danas rušenje spomenika na groblju Gazilar u tom gradu istakavši da je to vandalski čin počinjen u noći kada prestaje Ramazanski post i počinje trodnevni praznik Bajram kada muslimani obavezno posećuju groblja.

"Zateklo nas je u neverici i izazvalo tugu zbog počinjenog bezumlja. Ovaj vandalski čin najjače osuđujemo i saosećamo sa sugrađanjma koju su na današnji praznik morali da se suoče sa porušenim mezarima svojih najmilijih", rekao je Biševac za Tanjug. Napomenuo je da je od policije i tužilaštva dobijeno uveravanje da će krivci u najkraćem roku biti privedeni pravdi. Na novopazarskom grobulju Gazilar nepoznate osobe porušile su 29 nadgrobnih spomenika.

(A. N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track