OVAKO STOJE STVARI U NIŠU: Niko neće u mehaničare, keramičare i krojače!
Foto: Marina Lopičić

Evo u kojim školama ima slobodnih mesta

OVAKO STOJE STVARI U NIŠU: Niko neće u mehaničare, keramičare i krojače!

Srbija -

NIŠ - Najveći broj slobodnih mesta u niškim srednjim školama, posle prvog upisnog kruga, ostao je za zanate koji su potrebni privredi i sa kojima se lako može doći do posla, poput zanimanja mehaničara, keramičara i krojača.

Najveće interesovanje bilo je za gimnazije, Medicinsku školu, Ekonomsku i Pravno-poslovnu školu, a na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se više hiljada osoba sa diplomom neke od ovih škola.

Podaci Školske uprave u Nišu govore da je u odeljenje za mehaničara gaso-pneumoenergetskih postrojenja u Mašinskoj školi "15. maj" raspoređen samo jedan učenik, dok su u toj školi tri učenika raspoređena za operatera mašinske obrade."Samo tri učenika opredelila su se za zanimanje 'keramičar, teracer, pećar' ovdašnje Građevinske škole, a planom upisa predviđeno je da odeljenje ima 15 učenika", rekla je savetnica u Školskoj upravi Niš Marija Ćirić.

Prema njenim rečima, veoma slabo interesovanje učenika bilo je i za zanimanje modni krojač, iako poslodavci u Nišu traže radnike te struke."Za modnog krojača opredelilo se osam učenika, a Škola mode i lepote je upisivala 30 učenika na tom obrazovnom profilu", izjavila je Ćirić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Maturantima nije bilo zanimljivo ni zanimanje električar, iako je Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" već potpisala ugovore sa poznatim firmama "Džonson Elektrik", Elektroprivreda Srbije i LMB soft, da učenici tog smera u drugoj i trećoj godini praksu obavljaju u njihovim pogonima.

"Za smer električara raspoređena su 18 učenika, a planiran je upis njih 30", kazala je Ćirić i dodal da će posle drugog upisnog roka biti poznata sudbina onih odeljenja za koje se nije prijavilo više od 50 odsto planiranih učenika.

Kako je navela, Ministarstvo prosvete može da donese odluku da ta odeljenja ipak ostanu uprkos malom broju đaka, a može da donese odluku o gašenju."U tom slučaju učenicima se nudi školovanje na drugom obrazovnom profilu u školi u kojoj su raspoređeni", objasnila je Ćirić.

Završni ispit u školama na području Nišavskog upravnog okruga položilo je 3.458 osmaka, a samo četiri učenika imala su maksimalan broj bodova na sva tri testa.Od ukupnog broja osmaka njih 97 imalo je na kraju završnog ispita manje od 50 bodova, tako da su mogli da konkurišu samo za trogodišnja zanimanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track