JOVAN (28) SE PRESELIO IZ BEOGRADA U GOLUBAC: Turistima iz čamca priča legende o tvrđavi
Foto: Printscreen Fb

Dunav mu je u krvi

JOVAN (28) SE PRESELIO IZ BEOGRADA U GOLUBAC: Turistima iz čamca priča legende o tvrđavi

Srbija -

Dok turisti gledaju u Golubačku tvrđavu, Jovan Kocmanović (28) priča im o gordim vitezovima i njihovim junačkim podvizima koji su ih proslavili podzidinama. Kad im pogled ode ka steni Babakaj u Dunavu, on im govori o nesrećnoj princezi koja je na vrhu preminula, jer je bila prisilno udata za turskog pašu, istovremeno i nesrećno zaljubljena u momka za kojeg nije mogla da se uda.

Kod pećine u klisuri, ovaj istoričar ima posebnu priču o zloj aždaji koju je narodno predanje oteralo da tu ugine i da se iz njenog leša izlegu golubačke mušice – opasni insekti koji su donedavno uznemiravali seljake.

Sve ovo i još mnogo toga zanimljivog, Beograđanin koji se zbog posla preselio u Golubac, rodno mesto svojih roditelja, domaćim i inostranim gostimapriča iz svog motornog čamca kojim upravlja.

"Golubačka tvrđava je sama po sebi ogromna tajna. O njoj se malo zna. Sačuvani istorijski izvori su oskudni. Arheološka istraživanja su uvek bilapovršna. Ne znamo ko je tvrđavu sagradio. Ne znamo kada je nastala. Još uvek se pitamo zašto je baš na tom mestu sazidana. Često nam je neshvatljivo zašto su vekovima na nju jurišali i zbog nje prolivali krv Mađari, Srbi i Turci" objašnjava Kocmanović.

(Priče sa dušom)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track