OIK po četvrti put oduzela mandate za lokalne odbornike
Foto: Kurir Arhiva

Gornji Milanovac

OIK po četvrti put oduzela mandate za lokalne odbornike

Srbija -
U pitanju je greška u obračunu većinskog količnika i ako se to ne otkloni pogažena je izborna volja građana, izjavio je predsednik OIK Dragan Jevremović

GORNJI MILANOVAC - Opštinska izborna komisija (OIK) u Gornjem Milanovcu danas je četvrti put proglasila mandate za lokalne odbornike, rečeno je u milanovačkim strankama, koje su uložile žalbe na tu odluku.

Ovlašćeni predlagač Demokratske stranke Srbije (DSS) Dušan Đurović rekao je da su prvi rezultati proglašeni posle izbora i to je objavljeno u "Službenom glasniku", ali da su zatim poništeni i proglašeni novi, nakon čega su oštećene partije uložile žalbe.

"Na objavljene rezultate niko se nije žalio, ali su poništeni, pa je po jedan odbornički mandat dodeljen Socijalističkoj partiji, Demokratskoj stranici i Srpskoj naprednoj stranci, a oduzeti su DSS, Novoj Srbiji i Ujedinjenim regionima Srbije", kaže Đurović.

On je kazao da su potom usledile žalbe i Upravnom sudu da OIK nije imala pravo da po službenoj dužnosti poništava objavljene rezultate.

Tad je doneto treće rešenje o vraćanju mandata koji su danas, po četvrtom rešenju, ponovo oduzeti.

Kako je danas izjavio predsednik OIK Dragan Jevremović, u pitanju je greška u obračunu većinskog količnika i ako se to ne otkloni pogažena je izborna volja građana, "o čemu se Upravni sud uopšte nije izjasnio".

Političke stranke koje su sada ostale bez odborničkih mandata odmah su uložile nove žalbe i najavljuju da će spor voditi do Ustavnog suda, a podneće i krivične prijave protiv članova OIK jer se, kako se navodi, "poigravaju sa političkim partijama i građanima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track