NE BIRAJU: Lopovi u Novom Sadu kradu i toalet papir i daske s bolničkih toaletnih šolja
Foto: Profimedia

Uzimaju sve što im padne pod ruku

NE BIRAJU: Lopovi u Novom Sadu kradu i toalet papir i daske s bolničkih toaletnih šolja

Srbija -

NE BIRAJU - Računari, tehnička roba, lekovi, telefoni, tašne, jakne, patike, ali i daske sa toaletnih šolja, četke za čišćenje sanitarija, slavine i toalet papir, česta su meta lopova u novosadskim zdravstvenim ustanovama. Kako bi došli do plena, lopovi neretko i obijaju vrata i prozore ambulanti, te su štete zaista velike, a na meti im bude i lična imovina zaposlenih i pacijenata.

U upravama zdravstvenih ustanova kažu kako krađe prijavljuju, a nekada počinioce i zateknu na delu, te ih predaju policiji.

U Domu zdravlja “Novi Sad” kažu da na su njihove ambualante meta lopova i danju i noću.

- Noću su bile provale na prozorima i vratima i tada nam kradu tehničku robu, odnosno kompjutere i telefone, a danju zavisnici od narkotika vrlo često kradu lekove u ordinacijama gde primaju redovnu terapiju. Ove godine smo imali samo dve krađe malog iznosa, i to lekova i novca, dok su se u ranijem periodu krađe dešavale jednom mesečno - kažu u Službi za odnose s javnošću Doma zdravlja “Novi Sad” i napominju da, nažalost, krađe nisu jedini problem s kojim se ova ustanova suočava, već su to sve češći verbalni, pa i fizički napadi na zaposlene.

Foto: Beta
Foto: Beta

Do sada su se krađe najčešće dešavale na odeljenju fizijatrije. Kako objašnjavaju u Domu zdravlja, u trenucima kada se pacijenti presvlače za pregled, neko od posetilaca uđe u garderobu i ukrade novac, telefone, tašnu, jakne i patike.

- Krađe su u ovom delu objekta moguće, budući da kamere za nadzor nisu postavljene ni u jednoj svlačionici i prostoriji gde se pacijenti pripremaju za pregled - navode u ovoj ustanovi.

Kako napominju u najvećem Domu zdravlja u Srbiji, njihovo obezbeđenje redovno obilazi sve čekaonice i uz pomoć video-nadzora i protivprovalnih senzora prati dešavanja. Svi zaposleni su dužni da poštuju bezbednosnu proceduru koja podrazumeva zaključavanje prostorija s ličnim stvarima zaposlenih i pacijenata, kao i ambulanti u kojima se nalaze lekovi.

- Šteta je u prošloj godini iznosila oko 100.000. dinara, za stvari koje su ukradene, dok je šteta koju je Dom zdravlja “Novi Sad” pretrpeo usled obijanja vrata i prozora i krađe tehničke robe ogromna - kažu u Službi za odnose s javnošću Doma zdravlja “Novi Sad”.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Klinički centar Vojvodine najveća je bolnica u Vojvodini i u njenom sastavu je 21 klinika i sedam zdravstvenih centara. Među tim ustanovama je i novi Urgentni centar, kroz koji svakodnevno prolazi mnogo pacijenata, kao i njihova pratnja. Veliki broj ljudi koji prođu svakodnevno kroz ovu bolnici, podrazumeva i da će među njima biti i lopova.

- Dok sam pratila majku u toalet u Urgentnom centru, videla sam spremačicu koja čisti toalet i stavlja toalet-papir i ubruse. Iako je žena stavila pun aparat ubrusa, kada sam ušla nakon 20 minuta ponovo u toalet, više nije bilo nijednog ubrusa - ispričala nam je Novosađanka Vera M.

U Kliničkom centru Vojvodine navode da je njihova Stručna služba za poslove obezbeđenja, nadzora i zaštite više puta zatekla izvršioce krivičnog dela otuđenja imovine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Svi počionici su predati policiji i dalje procesuirani. Prilikom zadržavanja izvršilaca do dolaska policije, kod njih je pronalažena imovina Kličnikog centra, i to slavine, četke za čišćenje ve-ce šolja i slični predmeti - kažu u najvećoj pokrajinskoj bolnici i napominju kako je nemoguće utvrditi da li je i koliko ukradeno potrošnog materijala iz bolničkih toaleta, a nestanak nameštaja kod njih nije registrovan.

Lopovi ne biraju

U Kliničkom centru kažu da izvršioci krivičnih dela ne razlikuju privatnu imovinu od bolničke imovine.- U registrovanim slučajevima predmeti bespravnog otuđenja su i u privatnom vlasništvu zaposlenih i u vlasništvu trećih lica, odnosno pacijenata i posetilaca - napominju u Kliničkom centru Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track