Zemljotres iz Bugarske osetio se u jugoistočnoj Srbiji

Zemljotres iz Bugarske osetio se u jugoistočnoj Srbiji

Srbija -
Epicentar je bio 20 kilometara zapadno od Sofije, koja je od granice sa Srbijom udaljena oko 40 kilometara, te su zemljotres osetili građani Vranja, Leskovca, Pirota, Dimitrovgrada, Surdulice, Vladičinog Hana, Niša i Aleksinca

BEOGRAD - Snažan zemljotres, koji se rano jutros u dva sata dogodio sa epicentrom 10 kilometara zapadno od Sofije mogao je da uzrokuje laka oštećenja na objektima u pojedinim mestima u istočnoj Srbiji, izjavila je jutros direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović.

Prema njenim rečima, posledice ovog zemljotresa moguće su samo na prostorima u dolinama manjih rečica u istočnoj Srbiji i mestima kao što su Vranje, Bosilegrad i Dimitrovgrad, gde je moglo doći samo do lakih oštećenja.

Sasvim lagana oštećenja su moguća na starim i pomoćnim objektima i u vidu padanja crepova sa krovova, objasnila je Radovanović.

Ona je istakla da je ovaj zemljotres bio nešto jači nego onaj koji se dogodio 3. novembra 2010. godine u Kraljevu i da je posle prvog najjačeg zemljotresa, magnitude oko 5,8 jedinica Rihterove skale u narednih sat vremena bilo više naknadnih potresa.

Najjači naknadni udar imao je magnitudu od 4,9 jedinica, a čak dva su imali magnitude veće od četiri jedinice, dodala je Radovanovićeva i prema njenim rečima, zemljotres se dogodio na dubini od 10 kilometara.

Radovanovićeva je rekla da još nema tačne podatke o štetama i da za sada u RSZ samo operišu procenama i da su u prvom trenutku i bugarski mediji javljali da u Bugarskoj nema materijalne štete.

Radovanovićeva je rekla da će se tek pokazati kakve su u Bugarskoj posledice ovog zemljotresa koji se dogodio u okolini Pernika.

Rano jutros u dva časa posle ponoći po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 5,8 jedinica Rihterove skale u regionu Sofije (Bugarska), objavljeno je na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ).

Intenzitet u epicentru procenjen je na osam stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog intenziteta izazivaju oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, navedeno je u saopštenju.

Kako prenosi RTS, još nema informacija o šteti ili eventualnim žrtvama, a potres se osetio u istočnoj Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track