KUPAČI, OPREZ: Voda u jezeru Palić nije ispravna za kupanje
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

KUPAČI, OPREZ: Voda u jezeru Palić nije ispravna za kupanje

Srbija -

SUBOTICA - Kupanje u Palićkom jezeru se ne preporučuje ni ove godine, jer voda, iako mikrobiološki ispravna, po brojnim drugim parametrima nije u skladu sa dozvoljinim vrednostima i 100 odsto je neispravna, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

"Analize koje smo do sada radili mikrobiološki su u redu, medjutim, fizičko-hemijske i hidrobiološke analize i dalje pokazuju 100 odsto neispravnost, a ono što je iz aspekta kupača rizično, jeste velika količina modrozelenih algi", izjavila je rukovoditeljka Odeljenja higijene u subotičkom Zavodu za javno zdravlje Zorica Mamužić - Kukić za TV Suboticu.

Član radne grupe za sanaciju Palićkog i Ludaškog jezera Mišel Roman (Michell Rohmann) izjavio je početkom aprila agenciji Beta da je u tom periodu, u okviru sanacionog izlova srebrnog karaša (babuške) na Palićkom jezeru, izlovljeno oko 17 tona ove ribe zbog njene štetnosti jer izaziva veću zamućenost jezerske vode i dodao da će rezultati biti vidljivi za dve godine.

"Ove godine istražujemo sa kojom metodom možemo najefikasnije da obavimo izlov ove ribe, a sledeće godine će biti sproveden obimniji izlov, a rezultati će za dve godine biti vidljivi i gradjanima", rekao je tada Roman.

Prema rečima stručnjaka, u narednom periodu je neophodna i izgradnja kanalizacije i povezivanje na gradski prečistač, kao i izgradnja zaštitnog pojasa oko jezera da bi se ono zaštitilo od poljoprivrednih uticaja, dok bi u narednom periodu jezero moglo biti poribljeno i brabljivim vrstama, kao što su som i štuka, što bi poboljšalo kvalitet vode.

Program sanacije jezera i zaštite biodiverziteta u Palićkom i Ludaškom jezeru, vredan 6,5 miliona evra, sprovodi se zahvaljujući donaciji nemačke razvojne banke KfW.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track