MARIĆ: Nevreme koštalo Požegu 46 miliona dinara
Foto: Beta/Arhivska Fotografija

Načelnik sektora za vanredne situacije

MARIĆ: Nevreme koštalo Požegu 46 miliona dinara

Srbija -

POŽEGA - Do sada procenjena šteta u Požegi od nevremena na poljoprivrednim kulturama, ekonomskim objektima i stambenim zgradama je oko 46 miliona dinara, rekao je Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

- Šteta na poljoprivrednim kulturama je 21 milion dinara, na ekonomskim objektima 11, a na stambenim zgradama 14 miliona dinara - precizirao je Marić.

On je dodao da je procena šteta u ostalim opštinama zapadne Srbije, koje je pogodilo nevreme, još u toku, da su opštinski štabovi na vreme obavešteni o nevremenu, ali da se nije mogao sprečiti nastanak štete, jer je priroda jača.

- Najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i u tome uspevamo. Situacija na terenu sada je stabilna, ljudi se bave procenom štete i koliko lokalne samouprave mogu da pomognu u saniranju, a ukoliko ne mogu postoji vladino telo koje se time bavio- rekao je Marić.

Kako kaže prevencija je uslov svega, i u Srbiji na tome treba najviše raditi. Podseća da je nabavka protivgradnih raketa prešla u nadležnost RHMZ, da je i dalje hronični problem nedostatak para, ali i da se protiv prirode ne može te i kada postoji maksimum raketa, 70 odsto je zaštita nikada nije 100 odsto.

- Teško je prirodu pobediti, to ne uspeva ni velikim silama kao što su Amerika i Rusija. Možete da se trudite da delujete preventivno - naglasio je Marić, koji je predstavio Priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama u kome se nalaze uputstva namenjena gradjanima kako da se sačuvaju od požara, poplave, zemljotresa, terorizma.

- Već pet godina pokušavamo da se izmeni plan i program i da deca u osnovnim školama u okviru predmeta 'Svet oko nas' da uče kako da se sačuvaju u vanrednim situacijama. Tu se počinje sa stvaranjem bezbednosne kulture- zaključio je Marić.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track