TRAKTORIJADA U OSONICI KOD IVANJICE: Traktor im je kao rođeni brat
Foto: Shutterstock

Pravi ljubitelji

TRAKTORIJADA U OSONICI KOD IVANJICE: Traktor im je kao rođeni brat

Srbija -

IVANJICA - Osonica je poznata po velikom broju traktora bez koji se ne može zamisliti ni jedno domaćinstvo toga kraja.

"Svaka kuća ovde ima traktor, a ima ih i sa po tri mašine. Upravo zbog toga došli smo na ideju da okupimo traktoriste na jedno takmičenje gde će pokazati veštinu upravljanja ovim vozilom. Ovde je u odnosu na broj traktora hvala bogu bio mali broj nesreća jer su veoma vešti a to su stekli po ovim brdima gde kose, seku drva i bave se poljoprivredom," kaže osnivač Traktorijade Mladin Milutinović.

Za vozača traktora izgleda nema starosne granice

Lazar Bošković traktor vozi od petog razreda i već je sa svojih petnestak godina solidan vozač. "Volim traktor, naučio sam da radim sa njim i već odavno cepam drva, frezeriram, vučem seno i idem u borovnice sa njim," kaže mališan krhke građe ali sposoban da upravlja vozlom sa 35 konjskih snaga.

Nada Šuluburić traktor je vozila još kao devojka. "Ja sam još 1994. godine kupila traktor, bio je lično moj i sama sam naučila da ga vozim. Prodala sam ga kada sam kupovala plac, ali i danas obožavam to vozilo iz moje mladosti", kaže ona.

Radojko Simović je već u osmoj deceniji života, invalid je budući da je operisao oba kuka i teško je pokretan.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Traktor mi je glavno ortopedsko pomagalo, da mi nije njega ne znam šta bi radio. I dan danas ga vozim i on mi je ko čeljade u kući. A tri puta sam se prevrtao sa njim, fala bogu ni jednom me nije pritisnuo. Dva puta sam iskočio a jednom je se prekotrljao preko mene," priča Radojko.

Inače, traktorijada se održava nekoliko poslednjih godina na brdu Čemerno, desetak kilometara od varošice Osonica, koja važi za jednu od najnaprednijih sela u ivanjičkoj opštini.

Najbolji traktorista iz Ivanjice

Ove godine na Traktorijadi se nadmetalo 50 vozača, a kao pobednik sa peharom u rukama niz vrleti Čemerna koje se nimalo slučajno ne zove tako, vratio se kao pobednik Ivanjičanin Velibor Kimčetić. Boško Zlatić iz Osonice osvojio je drugo mesto na domaćem terenu, dok je treći bio Marko Šolajić iz Tolašnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track