ŠTEDE NA KULTURI: Otkazi za deset bibliotekara u opštini Sombor
Foto: Profimedia

Gašenje seoskih biblioteka

ŠTEDE NA KULTURI: Otkazi za deset bibliotekara u opštini Sombor

Srbija -

SOMBOR - Racionalizacija gradske uprave i ustanova kulture u Somboru je najviše pogodila bibliotekare u seoskim bibliotekama, gde je 10 ljudi proglašeno tehnološkim viškom.Čitaoci iz Stanišića danas nisu imali kome da vrate knjige, jer su zatečeni odlukom da je njihova bibliotekarka tehnološki višak i da je ostala bez posla.

Fransoaz Molnar, bibliotekarka za završenim fakultetom, ovu odluku je primila sa nevericom, jer za nju biblioteka je više od mesta na kojem se pozajmljuju knjige.

"Za mene je poražavajuća odluka Skupštini grada Sombora da se u ustanovama kulture otpusti 25 odsto ljudi", kaže Fransoaz Molnar.

Šta će učenici osnovnih škola koji imaju dnevne potrebe za knjigom, pita se učiteljica Gordana Drezgić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Naša deca i odrasli koji žele knjigu moraće da prevale sedamadeset kilometara do grada", napominje Milanko Rajkov, stanovnik Riđice.

Direktor Gradske biblioteke Vladimir Jerković kaže da je samo sproveo odluku gradskih vlasti i da to ne znači gašenje biblioteke.

"Biblioteke u selima radiće dva do tri puta nedeljno i pružiće uslugu građanima kao i do sada", tvrdi Jerković.

U gradskoj upravi nam je rečeno da je reč o racionalizaciji koja je sprovedena u svim ustanovama kulture i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track