ĐACI U PROKUPLJU ODUŠEVILI SRBIJU: Prodavali šipurak pa zarađenim parama renovirali učionice!
Foto: Biljana Roganović

ĐACI U PROKUPLJU ODUŠEVILI SRBIJU: Prodavali šipurak pa zarađenim parama renovirali učionice!

Srbija -

PROKUPLJE – Učenici osnvne škole u selu Donja Rečica kod Prokuplja novcem koji su dobili prodajom sakupljenih šipuraka, uredili su školski prostor.

Tako su ofarbali lajsne u učionici, vrata, ormare i pod, a zidove su oplemenili slikama. Ova akcija je postala tradicija, te svake godine školska zgrada sve lepše izgleda zbog akcije koja se sprovodi.

- Unapred se sa učenicima dogovorimo šta ćemo raditi. Oni predlažu i onda svi zajedno odlučujemo. Zatim kreće akcija koja obično traje po deset dana. Za to vreme se sakupljaju šipurci, a ove godine je bilo ukupno 16 kilograma- kaže nastavnik srpskoj jezika u školi Svetlana Ljumović.

Ona je sa učiteljiom Lidijom Veljković ove godine vodila akciju. Pored farbanja podova i ostalog, samolepljivim tapetama su oblepili stare i pohabane klupe.

- Potrudili smo se da koliko-toliko ulepšamo ambijent u kojem svi zajedno provodimo dosta vremena. Učenici su se zaista radovali jer su učestvovali u kompletnom poslu, kako prikupljajući šipurke, tako i uređujući učionice- kaže Ljumović.

Pored ove, redovno sprovode i druge akcije, kao što su sakuplјanje starog gvožđa, stakla, papira, a cilj svih je pobolјšavanje uslova za rad i učenje.

Škola u Donjoj Rečici je deo Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko” iz Prokuplja i stara je preko 70 godina. U njoj je trenutno u osam razreda 70 đaka.

B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track