Dačić: Opštine moraju da brinu o vodotocima

Dačić: Opštine moraju da brinu o vodotocima

Srbija -
MUP nema ovlašćenja da preventivno kažnjava lokalnu samoupravu koje ne brinu o vodotocima, već može reagovati tek ako nekome život bude ugrožen, objasnio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić

BEOGRAD - Povodom poziva da se kazne pojedine opštine u Srbiji jer se nisu ponašale u skladu sa naredbama u vanrednim okolnostima, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da se zakonska rešenja moraju poštovati, ali i napomenuo da je "život ponekad nešto sasvim drugo".

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić objasnio je da MUP nema ovlašćenja da preventivno kažnjava predstavnike lokalne samouprave koje ne brinu o vodotocima, već da "mogu da reaguju tek ako nekome život zbog nemara bude ugrožen".

"Republički krizni štab može da reaguje u opštinama samo ako su dve ili više susednih opština pogođene elementarnom nepogodom. Međutim, dosadašnjom zakonskom praksom nije predviđeno da se može reagovati pre nepogoda", kazao je Marić.

On je najavio da će nakon usvajanja podzakonskih akata koje je planirano za jesen lokalne samouprave moći i morati da deluju opsežnije.

"Postoje zakonska rešenja, ali je život ponekad nešto sasvim drugo. Bez obzira na to, mora da se primenjuje i poštuje zakonska regulativa. Tako je svugde u svetu", rekao je Dačić povodom najava da bi opštine mogle da budu kažnjene jer se nisu ponašale u skladu sa naredbama u vanrednim okolnostima.

Zbog višednevnih padavina i obilnih kiša, područje Leskovca, Svrljiga, Gadžinog Hana, okolina Bora, Loznice i Zaječara ugroženo je od poplava.

Timovi sektora za vanredne situacije su na svim ugroženim područjima kako bi se ako dođe do većih poplava ukazala pomoć stanovništvu.

"Lokalne samouprave dužne su da održavaju kanale drugog reda, međutim, trenutno u Srbiji od 170 opština samo 40 njih ima urađeni operativni plan odbrane od poplava", rekao je Marić.

On je objasnio da su za kanale prvog reda zadužena javna komunalna preduzeća "Srbijavode" i "Vojvodina vode", ali da je budžet namenjen za ovu vrstu aktivnosti smanjivan u poslednjih pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track