OIK iz petog puta utvrdio mandate odbornika
Foto: Kurir Arhiva

Gornji Milanovac

OIK iz petog puta utvrdio mandate odbornika

Srbija -
Cilj je ispravka greške kako bi se u potpunosti realizovala volja građana na izborima, izjavio predsednik Opštinske izborne komisije Dragan Jevremović

GORNJI MILANOVAC - Opštinska izborna komisija u Gornjem Milanovcu (OIK) danas je tek iz petog pokušaja utvrdila mandate odbornicima i to posle dve presude Upravnog suda.

OIK je posle izbora zvanično saopštio odborničke mandate, što je objavljeno i u "Službenom glasniku", ali je posle tri dana promenjeno sa obrazloženjem da nije primenjen većinski količnik zbog čega su uložene žalbe Upravnom sudu.

Novom odlukom po jedan mandat je dodeljen onima koji su dobili najviše: Socijalističkoj partiji Srbije, Srpskoj naprednoj stranci i Demokratskoj stranci, a oduzeti su Demokratskoj stranci Srbije, Novoj Srbiji i Ujedinjenim regionima Srbije.

Upravni sud je usvojio žalbu sa obrazloženjem da OIK nije imao pravo da po službenoj dužnosti menja već objavljeno rešenje na koje se niko nije žalio, i treći put se proglašavaju mandati.

Dva dana kasnije OIK opet menja odluku i četvrti put saopštava mandate, a oštećene političke partije pišu nove žalbe Upravnom sudu, čije veće, kojim presedava Ljiljana Petrović, poništava najnovije rešenje.

Danas je OIK, po peti put utvrdila mandate, a predsednik Dragan Jevremović izjavio je da je cilj ispravka greške kako bi se u potpunosti realizovala volja građana na izborima.

U saopštenju koje je izdato tim povodom navodi se da je "Upravni sud onemogućio otklanjanje greške iako je za sličan slučaj u Loznici to dozvoljeno i ostaje nejasno kako isti sud u istoj pravnoj stvari postupa različito i ne dozvoljava primenu istog zakona".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track