TOLIKO PAROVA U SRBIJI NEMA DECU, A DEŠAVA SE OVO: Šest beba ostavljeno u leskovačkom porodilištu
Foto: Shutter

Neslavni rekord

TOLIKO PAROVA U SRBIJI NEMA DECU, A DEŠAVA SE OVO: Šest beba ostavljeno u leskovačkom porodilištu

Srbija -

LESKOVAC - Leskovac od početka ove godine beleži sopstveni neslavni rekord po pitanju nesavesnosti roditelja prema tek rođenoj deci, budući da je šest beba ostavljeno u ovdašnjem porodilištu, od kojih dve sa Daunovim sindromom.

"Ovo je do sada nezabeležen rekord. Godišnje smo imali po jedan ili dva, najviše tri slučaja napuštanja beba, a sada za devet meseci 6 slučajeva", kaže Predrag Momčilović, diplomirani pravnik u Centru za socijalni rad.

Zdravstveni radnici u leskovačkom porodilištu ne žele da govore o situacijama u kojima porodilja izgovori sudbonosno - ne, i sudbinu svog tek rođenog deteta prepusti tuđim rukama, ali kažu da su tužni kada se to dogodi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ja sam vrlo tužan kada vidim da se beba ostavlja jer znam da će se taj ko ostavlja kajati celoga života, ali je to bolje rešenje nego da se vrši prekid u kasnoj trudnoći, na šta se zgrožavam, ili da se ubije neželjena beba, kao što smo u prošlosti imali pojave", kaže načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Dragan Krstić.

Centar za socijalni rad je svih šest beba smestio u hraniteljske iskusne porodice u Leskovcu, a za bebe sa Daunovim sindromom poveden je proces usvajanja.

„Prema zakonu, čeka se godinu dana, ako se niko ne javi iz naše zemlje, bebe sa Daunovim sindormom se stave na listu inostranog usvajanja, što je vrlo čest slučaj kod nas, mada taj postupak ne vode centri za socijalni rad već resorno ministarstvo“, objašnjava Predrag Momčilović.

Inače, domaći zakoni dozvoljavaju odricanje od roditeljstva ukoliko je beba neželjena od strane roditelja, ali zabranjuju pobačaje posle 10. nedelje trudnoće.

(Jugmedia/Milica Ivanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track