Najnovije vesti

PLJUŠTE ZAHTEVI: 10.000 Vojvođana traži oslobađanje od TV pretplate, a evo KO sve ima PRAVO na to
Foto: Thinkstock

Koga oslobode tim novcem će platiti struju

PLJUŠTE ZAHTEVI: 10.000 Vojvođana traži oslobađanje od TV pretplate, a evo KO sve ima PRAVO na to

Srbija
00:00h

NOVI SAD - Do sada je RTV predato više od 10.000 zahteva za oslobađanje od takse za javni medijski servis, a najviše potrošača to je učinilo u martu i aprilu.

Tada je predato gotovo 90 odsto svih do sada primljenih zahteva. Zahtevi se i dalje primaju.

Iz "Elektroprivrede Srbije" ukazuju na to da će potrošačima/kupcima kojima zahtev bude prihvaćen i kada RTS i RTV dostave spisak za retroaktivno oslobađanje od takse za javni medijski servis za određeni period, biti urađena odgovarajuća ispravka za sve naznačene periode, kao i ponovni preračun računa i eventualnih kamata.

Naime, novac koji je prilikom plaćanja računa bio usmeravan za taksu za javni medijski servis biće preusmeren na izmirenje obaveza za isporučenu električnu energiju.

To bi trebalo da znači da se potrošačima kojima su usvojeni zahtevi za oslobađanje takse za javni medijski servis ona više neće naplaćivati, a da će imati preplatu za potrošenu struju, koja će zavisiti od vremena podnošenja zahteva.

Ukoliko je neko podneo zahtev u martu, a sada dobio rešenje o odobrenom oslobađanju takse, biće u preplati 1.050 dinara (za sedam meseci) jer je već stiglo vreme za plaćanje računa za struju za septembar, na kojem je, još uvek, ta taksa obračunata, piše Dnevnik.

Podsetimo, od januara ove godine račun za električnu energiju svim potrošačima je 150 dinara viši jer toliko iznosi taksa za javni medijski servis. Pravo na oslobađanje takse imaju osobe s invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja, osobe s invaliditetom manjim od 100 odsto telesnog oštećenja ako im je, u skladu s odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć, osobe koje su trajno izgubile sluh i slepe osobe, korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, penzioneri s minimalnom penzijom i vlasnici više merila električne energije.

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis podnosi se na dva mesta. Za merila električne energije na teritoriji Vojvodine zahtev se podnosi Radio-televiziji Vojvodine, a ostali potrošači zahtev podnose Radio-televiziji Srbije.

(Dnevnik/Radio 021)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...