NAPRAVLJEN OPERATIVINI TIM: Nazire se kraj agonije za 4 500 niških radnika
Foto: Fonet

Problem zaostalih plata

NAPRAVLJEN OPERATIVINI TIM: Nazire se kraj agonije za 4 500 niških radnika

Srbija -

NIŠ - Da li se nazire kraj agonije radnika nekadašnjih društvenih preduzeća u Nišu, koji posle sudskih presuda i više od decenije čekanja, još nisu dobili zaostale plate? Njihov problem rešava takozvani operativni tim ministarstava privrede, finansija i rada.

Radnici, koji su u javnosti prepoznatljivi po čoveku koji tokom jednog od okupljanja pita "A gde je pečat",novac bi trebalo da dobiju do kraja godine - ako se nađu na "konačnom spisku".

Tim koji je došao iz Beograda počeo je da pregleda dokumentaciju u Centru za socijalni rad, dok su se ispred kabineta gradonačelnika okupljali radnici koji su informacije o radu tima čekali da čuju od svog predstavnika Žarka Đorđevića, jer se jedini sreo sa njima.

“Pa ja nemam deset glava da mogu da razgovaram. Udaljite se. Sačekajte molim vas. Svaki petak ovde promuknem”, poručio je Đorđević.

Foto: FoNet Marko Mišić
Foto: FoNet Marko Mišić

Svaki petak na proteste dolaze od 2009. godine. Godinama unazad gradonačelnici Niša počinjali su i završavali mandat, a da problem radnika nije rešen. Protesti isped njihove kancelarije petkom u 10. Sada prvi put imaju rok za isplatu – onih koji su na spisku.

Do sada je bilo više spiskova i oni koji su uvereni da je i njihovo ime među tim papirima smatraju da je problem rešen i čekaju isplatu.Među ostalim radnicima zabuna. Pitaju šta sa onima koji imaju preduse, a nisu se javili Agenciji zaprivatizaciju 2012. godine ili Centru za socijalni rad 2015, kada su pravljeni spiskovi.

Takođe pitaju da li će dobiti samo osnovni dug, bez kamata. Više je pitanja nego što njihovi predstavnici imaju odgovora. Za odgovore će morati da sačekaju da tim završi rad.

Danas izjave nisu davali. Preciznih podataka nema.Pretpostavke o broju firmi su od 70 do 140, a o broju radnika u Nišu koji bi da naplate zaostale plate od 4.500 do 7.000

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track