BIBLIOTEKA ZA GINISA: Kragujevačka kafana napravila reklamu na Južnom polu
Foto: Aleksandar Jovanović

Kultno stecište

BIBLIOTEKA ZA GINISA: Kragujevačka kafana napravila reklamu na Južnom polu

Srbija -

Sve je počelo kada je Dragan Jovović upravo iz ove kafane krenuo u osvajanje Antarktika i kao jedini Srbin ušao u istoriju pošto je uspeo da posle 110 kilometara pređenih na skijama, na minus 60, osvoji Južni pol.

Domišljati Vlasnici kafane „Biblioteka kod Milutina“ pripremaju dokumentaciju i izjave svedoka kako bi se po jedinstvenom marketingu plasirali u istorijsku knjigu rekordaKultna kragujevačka kafana „Biblioteka kod Milutina“ mogla bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda jer se njena reklama našla - ni manje ni više nego na Južnom polu.Ovih dana pripremaju se sva potrebna dokumentacija i izjave svedoka, i kreće se u trku za istoriju.- Ne kažem da ćemo uspeti, ali ćemo pokušati. Ako je prema pravilima Ginisa, prvi smo i jedini - kaže Miloš Rašković, koji zajedno sa majkom Biljom i bratom Stavrom vodi posao.A sve je počelo kada je Dragan Jovović upravo iz ove kafane krenuo u osvajanje Antarktika i kao jedini Srbin ušao u istoriju pošto je uspeo da posle 110 kilometara pređenih na skijama, na minus 60, osvoji Južni pol. I tu u bespuću, okovanom večnim ledom, na najjužnijoj tački na svetu, pored ostalih, istakne zastavu na kojoj je pisalo „Biblioteka kod Milutina“. U toj kafani u januaru sledeće godine obeležava se petogodišnjica istorijskog uspeha izložbom fotografija i objavljivanjem brošure.Inače, osnivač „Biblioteke“ je pokojni Milutin Rašković, za koga je čuveni glumac Petar Božović jednom prilikom rekao „da taj duh, smisao za humor i širinu valjda, eto, samo Srbi mogu da imaju“. Tim pošalicama i dan-danas počinju mnogi kafanski razgovori najrazličitijih gostiju.U tom duhu kafana je postala stecište najrazličitijih gostiju. Odavde se odlazilo na snimanje kultnih serija „Moj rođak sa sela“ i „Selo gori, a baba se česlja“, a stiglo se, eto, i do Južnog pola. Samim tim svoje mesto u istoriji ova kafana odavno ima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je Milutin svojoj supruzi Bilji, svršenoj gimnazijalki (smer bibliotekar), otvorio privatnu biblioteku. A njeni članovi su Petar Božović, Ivan Ivanović, Radoš Bajić, Nebojša Glogovac, pokojni Milorad Mandić Manda, Mašan Lekić, Vojin Ćetković, akademici, lekari, radnici, seljaci, trgovci i mnogi, mnogi drugi...M. J. C.

PošalicePREDSEDNIK NIKOLIĆ JUNAK KAFANSKE PRIČEJedna od priča vezana je i za predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Uvek spreman za šalu, Mulutin je pozvao prijatelja hirurga, da ga odveze do Bajčetine kod Nikolića. Ispijajući rakiju, upitao ga je: „Je l‘, Tomo, šta je završio tvoj vozač?“ Kada je dobio odgovor, Milutin je odmahnuo glavom.- Vidiš, a moj vozač je hirurg na VMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track