NE PRODAJTE NJIVE BUDZAŠTO: Zemlja drži cenu, hektar sada ide i do 10.000 evra!
Foto: Shutterstock

U ovom trenutku ponuda je malo veća

NE PRODAJTE NJIVE BUDZAŠTO: Zemlja drži cenu, hektar sada ide i do 10.000 evra!

Srbija -

BEOGRAD - Poljoprivredno zemljište u zrenjaninskom i okolnim atarima drži dobru cenu a trgovci kažu da je u odnosu na pre pola godine cena nešto niža a ponuda malo veća.

Prosečna cena po hektaru kreće se između 7.000 i 10.000 evra i zavisi od kvaliteta zemljišta, od toga da li je njiva bliže putu, kojem putu, da li je u pitanju veća tabla, i tako dalje.

Da je tako, govori oglas kojim se prodaju dve njive na obodu grada, od po dva lanca zemlje, iste klase, s tim što lanac u jednoj tabli košta 5.500 evra, a u drugoj 7.000.

Foto: Beta/Dragan Gojić
Foto: Beta/Dragan Gojić

Na nešto veću ponudu i staganciju, odnosno manji pad cene zemljišta, uticalo je verovatno i to što se, po Zakonu o hipoteci, njive sve češće prodaju sudskim putem ili ih prodaju banke. Tako je zrenjaninski Osnovni sud oglasio prodaju njive u Botošu od dva i po hektara po procenjenoj vrednosti od 1,5 milion dinara, s tim što je početna cena na licitaciji 920.000 dinara.

Već se sada zna da će se i te njive prodati po ceni znatno višoj, ne samo od početne nego i od procenjene. Kako to ide na sudu, govori nedavna prodaja njiva u vlasništvu zadruge „Mladenova krajina“ iz Česterega. Posle dužeg i neizvesnog nadmetanja, zemlju je kupio poljoprivrednik iz Česterega, a hektar ga je koštao gotovo 7.500 evra - čak duplo više nego što se u to vreme cenio hektar u tom banatskom selu.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track