PROGLAŠENA EPIDEMIJA SALMONELE U VRTIĆU: Roditelji, evo koji su simptomi!
Foto: Shutterstock

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu

PROGLAŠENA EPIDEMIJA SALMONELE U VRTIĆU: Roditelji, evo koji su simptomi!

Srbija -

LESKOVAC – Zavod za javno zdravlje u Leskovcu proglasio je epidemiju salomenele u 5 od 10 vrtića Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ u Leskovcu, od koje je obolelo 21 dete, a dvoje hospitalizovano.

Reč je uglavnom o deci godište 2010. i 2014., a njaviše zaraženih ovom zloglasnom crevnom bakterijom je u vrtiću „Lane“ kod „Leteksa“, gde je izlovana bakterija kod 12 dece, u vrtiću „1001 radost“ kod 4, u vrtićima „Cvrčak“ i „Kolibri“ po dvoje i u „Cicibanu“ kod jednog deteta.

Uzrok i izvor epidemije još nisu poznati jer se tokom vikenda radilo na veoma velikom broju lokacija – u vrtićima, u šest igraonica, gde su obolela deca bila na rođendanima, i u kućama roditelja te dece.

„Stručne ekipe Zavoda uradile su tokom vikenda epidemiološko sanitarno higijenski nadzor, uzeti su iz centralne kuhinje uzorci namirnica na mikrobiološku kontrolu, brisevi sa radnih površina i opreme, sa ruku radnika, ali i brisevi iz distributivnih kuhinja. Svi vrtići su detaljno dezinfikovani po više puta, a juče smo izvršili anketiranje u porodicama obolele dece i tamo gde su deca imala simptome u vidu povraćanja i učestalih stolica. Na isti način je izvršena kontrola i uzeti brisevi u igraonicama, gde je naložen vanredni sanitrani pregled iako su zaposleni imali uredne sanitarne knjižice“, objašnjava epidemiolog Jadranka Krasić.

Rezultati analiza briseva još nisu gotovi, jer se radi o obimnom poslu. Primera radi, u svakoj igraonici je uzeto po 10 briseva, a u vrtićima skoro sa svake igračke. Krasićeva kaže da situaciju otežava i činjenica da je salomonela došla u vreme kada hara „entro“ virus, koji takođe izaziva i stomačne tegobe.

U svim ovim vrtićima preventivne medicinske sestre jutros su kontolisale i izdvajale decu koja su tokom vikenda imala bilo kakve simptome nalik na salmonelu.

Direktorka predškolske ustanove Jasmina Anđelović Đorđević kaže da se zaposleni u vtrićima strogo pridržavaju upsutava Zavoda za javno zdravlje.

„Mi smo postupak i sprovođenje kompletnih mera zavoda sproveli do kasno sinoć, sledimo dalja upustva. Nema razloga za paniku i strah jer je sve pod kontrolom“, kaže direktorka Đorđević.

(Jugmedia, Foto: Shutterstock)

Dvoje dece uzrasta 2014. godine, bila su hospitalizovana na Odeljenju pedijatrije u Opštoj bolnici u Leskovcu. Lečenje je uspešno završeno, pa su danas otupuštena kućama.

Prva obolela deca registrovana su 28. a epidemija je prijavljena juče Institutu „Batut“ u Beogradu. Jadranka Krasić kaže da panici nema mesta, ali apeluje na sve roditelje da decu sa temperaturom, prolivima i povraćanjem ne dovode u vrtić, već da se odmah obrate lekaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track