EPIDEMIJA SALMONELE U LESKOVCU: Zaraza jenjava, ali izvor još nije utvrđen
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Obolela 24 deteta u vrtićima

EPIDEMIJA SALMONELE U LESKOVCU: Zaraza jenjava, ali izvor još nije utvrđen

Srbija -

LESKOVAC - Put širenja salomonele u vrtićima leskovačke Predškolske ustanove "Vukica Mitrović", zaustavljen je, izjavila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić i upozorila da izvor zaraze još nije utvrđen.

Nikolić je na konferenciji za novinare kazala da su od te zarazne bolesti obolela 24 deteta, da su petoro nosioci zaraze, i to u pet od ukupno 10 vrtića u Leskovcu.

Prema njenim rečima, najveći broj obolelih ima dve ili tri godine."Na osnovu epidemiološkog ispitivanja i dobijenih rezultata, za sada se preptostavlja kontaktni put prenosa. Daljim ispitivanjem videćemo da li se radi o direktnom kontaktu među decom ili indirektnom preko kontaminiranih površina ili je reč o nekom drugom putu prenosa", kazala je Nikolićeva.

Prvo dete obolelo je 16. oktobra a epidemija je proglašena 30. oktobra. U medjuvremenu analizirana su 57 uzorka briseva iz centralne kuhinje - hrane, radne površine i ruku zaposlenih, i ni u jednom slučju nije izolovana salomonela.

Očekuju se rezultati samo još tri uzorka iz vrtića. Iz dečjih igraonica, koje su takodje obišli epidemiolozi analizarano je 39 briseva sa radnih površina i ruku zaposlenih i svi rezultati su bili negativni.Negativni su i rezultati anketa u porodicama bolesne dece.

Timovi iz Zavoda za javno zdravlje u igraonicama nisu kontrolisali hranu koju su deca jela na rođendanima jer je za taj deo zadužena Veterinarska inspekcija. Načelnik Republičke veterinarske inspekcije za Jablanički okrug Boban Popović rekao je da je kontrola obavljena, ali nije mogao da kaže rezltate jer za to nema dozvolu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track