RANJAVANI I ZLOSTAVLJANI: U Srbobranu oduzeta tri medveda, traga se za jaguarom i majmunom
Foto: Profimedia

Vlasnik ih mučio

RANJAVANI I ZLOSTAVLJANI: U Srbobranu oduzeta tri medveda, traga se za jaguarom i majmunom

Srbija -

BEOGRAD - Inspekcija je u Srbobranu oduzela tri odrasla medveda koje je u neprikladnim uslovima držalo fizičko lice, a nastavlja potragu za jaguarom i makaki majmunom, koje je vlasnik nezakonito izmestio na nepoznatu lokaciju pre inspekcijskog nadzora, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dva mrka medveda i jedan koji je hibrid mrkog i polarnog medveda je nakon uspavljivanja i pre pripreme za transport pregledao stručni tim, koji je zabeležio fizička oštećenja na telima životinja i poremećaje u ponašanju zbog neadekvatnog držanja u zatočeništvu.

Vakcinisani su, čipovani i uzeti su neophodni uzorci, a privremeno su zbrinuti u Zoološkom vrtu Palić i Zoološkom vrtu grada Beograda.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tu će biti do okončanja procedure njihovog trajnog zbrinjavanja u sklopu specijalizovanih prihvatilišta za medvede u Nemačkoj i Bugarskoj uz podršku nevladine organizacije Četiri Šape (Vier Pfoten).

Te vrste medveda su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Srbija je potpisnik te konvencije od 2001. godine, navodi ministarstvo, dok mrki medved uživa status strogo zaštićene vrste na osnovu domaćih propisa.

Kako je saopšteno, tri medveda oduzela je u ponedeljak, 31. oktobra u Srbobranu Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, a oduzimanje i zbrinjavanje divljih životinja obavljeno je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na tome su bili angažovani i veterinari i biolozi iz Zoološkog vrta Palić i Zoološkog vrta grada Beograda, kao i specijalizovani tim za medvede iz nevladine organizacije Četiri Šape (Vier Pfoten), sa kojim Ministarstvo sarađuje već nekoliko godina.

Navodi se da su oduzeti i jedan jaguar i jedan makaki majmun, koji su takođe držani u neprikladnim uslovima, a koje je vlasnik protivzakonito izmestio na nepoznatu lokaciju pre inspekcijskog nadzora, te da nadležni nastavljaju potragu za tim životinjama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track