(FOTO) SVETSKI PODVIG SRPSKOG GIMNAZIJALCA: Iz svog dvorišta napravio fotografiju i oduševio svet!
Foto: FB Printscreen

Danilo Pejčić

(FOTO) SVETSKI PODVIG SRPSKOG GIMNAZIJALCA: Iz svog dvorišta napravio fotografiju i oduševio svet!

Srbija -

VLASOTINCE - Ime gimnazijalca Danila Pejčića iz Vlasotinca i njegova fotografija planete Mars, načinjene foto-aparatom, našli su se na Fejsbuk stranici američke organizacije Astronomers Without Borders (AWB), značajne u svetu astronomije jer povezuje ljude i pomaže njihov razvoj.

Danilo je 30. maja ove godine napravio više fotografija Marsa, pa i onu najbolju, sa starim aparatom, na trenutak smirivši ruke od uzbuđenja, ali za taj podvig čulo se tek kada je AWB objavio snimke

- Tog dana sam od profesorke fizike Maje Veljković čuo da je sada Mars najbliži zemlji. Negde između 21 i 22 izašao sam u dvorište i na nebu video svetlu tačku, najsvetliju među zvezdama. Uzeo sam aparat zumirao i prepoznao planetu. Bio sam toliko uzbuđen da su mi se ruke tresle. Onu najjasniju, najbolju, napravio sam u momentu kada sam se stabilizovao - priseća se mladi gimnizijalac.

U njegovoj ulici je te večeri vladala radost jer je pozvao drugove da im pokaže svoje delo.

- Kasnije smo svi pokušavali da napravimo još bolju fotografiju ali nam nije pošlo za rukom - kaže Danilo.

U školi je bio pohvaljen i predložen za Petnicu, a jedna od fotografija je dobila svoje mesto na zidu.

- Dugo o tome nisam govorio, fotogrfaije nisam objavljvao. Tek početkom ovog mesca sam ih poslao AWB-u i video da su ih objavili - priča Pejčić.

Na Fejsbuk stranici ove organizacije čestitaju mladom Danilu iz Srbije i bodre ga da nastavi sa “dobrim radom”. Danilu nje poznato da li je još neko iz Srbije uspeo da napravi sličan podvig sa foto-apratom.

- Fotografije bi bile daleko bolje da sam imao bolji aparat i stativ - uveren je mladi gimnazijalac sa svim peticama u dnevniku.

Mars je, dodaje, zamišljao kao jarko crvenu planetu, ali je on na njegoovj slici više narandžaste boje.

(Jugmedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track