Šabac odoleva poplavama: Pogledajte koja je njihova tajna!
Foto: Promo/Jugoslav Radojević

Šabac odoleva poplavama: Pogledajte koja je njihova tajna!

Srbija -

Šabac: Uprkos obilnim padavinama u poslednjih nekoliko dana, kiša u Šapcu nije izazvala nikakve probleme. Od poplava 2014. godine, kada se šteta merila u milionima dinara, u gradu na Savi promenjen je način razmišljanja.

U prethodne dve godine, Grad Šabac je očistio blizu 100 kilometara kanalske mreže i vodotokova drugog reda koji su u nadležnosti lokalne samouprave. U ovaj posao uloženo je više 110 miliona dinara. Zahvaljujući tome u proteklih nekoliko dana nisu zabeležena ni najmanja izlivanja, a poljoprivrednici nemaju bojazan od mogućih šteta jer su ovim poslom zaštićene i oranice.U poplavama 2014. godine bilo je ugroženo oko 2700 domaćinstava, a šteta je procenjena na više od milijardu dinara.

Odmah nakon poplava u Šapcu je promenjen način razmišljanja, a zaštita građana i njihove imovine postao je prioritet lokalne samouprave.-I najmanja kiša u Šapcu pravila je probleme, a njive naših poljoprivrednika bile su poplavljene. Odlučili smo da zaštitimo njihovu imovinu i omogućimo im da zarade više. Čišćenje kanala je definitivno jedna od naših najboljih investicija, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Nakon čišćenja kanala, na dužnost je stupio gradski kanaldžija, osoba zadužena za kontrolu kanalske mreže i kažnjavanje nesavesnih građana koji bacaju otpad u kanale. Gradski kanaldžija izabran je iz redova komunalne policije kako se ne bi širila gradska administracija.- Pre samo godinu dana u kanalima smo mogli da vidimo šporete, gume i razni drugi otpad koji su meštani bacali. Danas vidimo da voda bez problema protiče, kazao je gradski kaldžija Nenad Ilić.U protekle dve godine očišćeni su kanali u 32 mesne zajednice, a sprečena je potencijalna šteta od dva miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track