AKADEMIK ŠKORIĆ SANU: Sela u Srbiji polako nestaju, vreme je za uzbunu
Foto: Dado Đilas

Prosečna starost 59 godina

AKADEMIK ŠKORIĆ SANU: Sela u Srbiji polako nestaju, vreme je za uzbunu

Srbija -

BEOGRAD- U Srbiji će u narednom period nestati nekoliko desetina sela, jer u svakom četvrtom živi manje od 100 stanovnika, ocenjeno je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) na predstavljanju nekoliko publikacija o poljoprivredi.

Akademik Dragan Škorić, urednik knjige "Unapređenje sela u brdsko planinskim područjima Srbije", kazao je da u oko 1.000 sela u Srbiji ima manje od 100 stanovnika i da su to uglavnom ljudi prosečne starosti 59 godina i sa lošom školskom strukturom.

Prema njegovim rečima, nestajanje posebno preti brdsko planinskim selima, koja se najviše napuštaju zbog loših uslova za život.

"Vrema je za uzbunu kada su sela u pitanju", dodao je Škorić naglasivši da treba odmah pokušti zaustaviti te negativne trendove.

Na današnjem skupu u SANU rečeno je da u Srbiji ima oko 4.600 sela, i da je u njima oko 50.000 napuštenih kuća, kao i da u oko 145.000 kuća trenutno niko ne živi.Istaknuto je i da prema statističkim podacima, u 86 odsto sela opada broj stanovnika dok se samo kod 12 odsto njih beleži porast.

Teški uslovi za život, udaljenost od gradova, nedostatak puteva, prodavnica, škola, vrtića, pošta, apoteka, ali i veterinarskih ambulanti jer je poljoprivreda osnovno zanimanje na selima,o dnosno nepostojanje nikakve šanse za zaradu osim obrade zemlje, glavni su razlozi napuštanja i zapuštanja sela, čulo se na skupu.Ocenjeno je i da se može očekivati da će se mlađi naraštaji vraćati iz grada u selo tek kada se stvore uslovi za život na selu kao što su u gradu.

U cilju zaustavljanja izumiranja sela potrebna je , prema mišljenju učesnika i jasna politika ruralnog razvoja Srbije, odnosno da se sistemski rešavaju problemi.

Prema ranijim podacima, u Srbiji postoji 5,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je obradivo 4,2 miliona hektara, a koristi se tek 3,35 miliona hektara, što je značajan potencijal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja