HIT NA JUGU SRBIJE: Posle referenduma selo kod Medveđe sa 12 kuća promenilo ime u Putinovo?!
Foto: Youtube Printscreen

Lepo im zvuči i kažu lako se izgovara

HIT NA JUGU SRBIJE: Posle referenduma selo kod Medveđe sa 12 kuća promenilo ime u Putinovo?!

Srbija -

Pošto im se turski naziv sela nikada nije dopadao, meštani Adžinaca nadomak Medveđe odlučili su da u znak zahvalnosti ruskom predsedniku svoj zaseok preimenuju u Putinovo postavljanjem table na ulazu, ali i da domaćoj rakiji koja je specijalitet sela, daju ime "putinovka".

Svih dvanaest kuća, koliko broji ovaj zaseok, jednoglasno se složilo da Adžince postane Putinovo, a dozvola od opštine im, kažu, nije potrebna.

- Selo je donedavno nosilo naziv po turskom adžiji koji je ovde vladao. Nećemo ništa tursko ovde, hoćemo da promenimo ime sela u neko slovensko. Putinovo lepo zvuči i lako se izgovara. Mi smo oduvek bili okrenuti istoku. Putin je za nas najveći i najbolji svetski lider, zato naše mesto ponosno nosi njegovo ime - kaže meštanin Milutin Petrušić.

Miroslav Petrušić za Južne vesti priča da su se njegovi preci u ove krajeve doselili još 1879. godine, te da su faktički pripomogli da se Turci proteraju sa ovih prostora, pa je, kaže, i sam glasao za novo ime. Kako je objasnio, u selu sada žive uglavnom penzioneri koju su davno otišli u grad, a koji se sada polako vraćaju, prave nove kuće i grade novi život. Međutim, život na selu udaljenom od prve prodavnice i škole gotovo 20-ak kilometara, na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara nije lak, a naročito zimi.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Meštani tada razonodu pronalaze u kafanski opremljenoj gostioni koju su napravili za sve goste, a gde se toči rakija od šljive zvana "putinovka".

Objekat je namenjen svim gostima, komšijama, kumovima, novinarima, Rusima i drugima, mada smo najčešće tu samo mi, penzioneri. Ovde igramo karte, guslamo, zabavljamo se da nam brže prođu duge hladne noći - kaže vlasnik kafane Mališa Petrušić.

I Rusi su ovde, kako kaže Mališa, česti gosti. Prvi put su kod nas došli pre 5 godina i od tada su redovni gosti. Dolaze radi prijateljstva i druženja i ništa više. Nedavno smo i mi išli kod njih u Rusiju. Dolaze 2-3 puta godišnje i oduševljeni su novim nazivom sela - priča Mališa.

Dok iz bureta toči rakiju gostima, on objašnjava da meštani dozvolu za promenu imena nisu tražili od opštine i da im ona nije potrebna. Lično sam se raspitao, da bi zaseok promenio ime nije potrebna saglasnost opštinske Skupštine. Dozvola je potrebna samo ukoliko se menja naziv celog sela. Mi smo napravili i tablu, organizovali referendum, jednoglasno izglasali novo ime i ovo je sada zvanično Putinovo - kaže Mališa.Tu informaciju je potvrdio i sam predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Meštani su se sami dosetili za tako nešto, nisu nikoga ni pitali. Kako su došli na ideju da menjaju ime, ne znam. To je sada, vidim, medijski propraćeno, ali po meni ne zaslužuje toliku pažnju. Obzirom da se ne radi o mesnoj zajednici, oni nisu u obavezi da po našem pravilniku ili Statutu prijave promenu naziva - kaže Arsić.

(Južne vesti/J.Ćosin/Foto: Youtube printscreen B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track