Šabac spremniji za poplave
Foto: Promo

Šabac spremniji za poplave

Srbija -

Šabac: Evropska unija je odobrila projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom o zajedničkoj borbi protiv poplava. Šabac i Brodsko-posavska županija dobili više od 880 hiljada evra.

Cilj projekta je unapređenje transnacionlane pripremljenosti za vanredne situaciju u slivu Save. Od ukupne sume novca Šabac će dobiti 444.452,85 evra, a drugi deo Brodsko-posavska županija. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je prilikom predstavljanja ugovora da Šabac pronalazi izvore finansiranja i van gradske kase. Za to su potrebni kvalitetni projekti koji ispunjavaju stroga evropska pravila, u čemu je šabačka lokalna samouprava pokazala uspešnost.-Očistili smo i uredili kanale u selima i nemamo problema sa izlivanjem bujičnih vodotoka. Izborili smo se za novac iz Evropske unije koji će omogućiti da budemo još pripremljeniji za vanredne situacije, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Projekat će kroz dve faze biti realizovan u narednih 18 meseci. Prva faza predstavlja programske aktivnosti u jačanju kapaciteta štabova za vanredne situacije, a druga se odnosi na nabavku opreme: pumpi velikog kapaciteta, čamca i punilice za pesak.Donaciju će, kao partner Grada Šapca, dobiti i Zavod za javno zdravlje, a reč je o opremi za ispitivanje sastava vode na terenu i opremanje dva punkta za pružanje psiho-socijalne pomoći u vanrednim situacijama u dva šabačka sela koja su na najkritičnijim tačkama u poplavama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track