Najnovije vesti

BEBA BILA BRŽA OD HITNE POMOĆI: Nišlijka KOD KUĆE rodila DEVOJČICU od 4.250 grama!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Baš joj se žurilo, nije dala mami da sačeka lekare

BEBA BILA BRŽA OD HITNE POMOĆI: Nišlijka KOD KUĆE rodila DEVOJČICU od 4.250 grama!

Srbija

NIŠ - Nišlijka M. Z. (34) porodila se juče ujutro u svom domu u selu Malča jer se bebi "žurilo" pa je na svet došla pre dolaska lekara Hitne pomoći.

Kako je saopštila doktorka Jadranka Trifunov, iako je njihova ekipa u ovo niško selo stigla rekordnom brzinom, beba je bila brža.

UZBUDLJIVA NOĆ U NIŠU: Porodila se u taksiju, u naselju Crvena zvezda!

Foto: M. M.
Foto: M. M.

- Poziv nam je stigao u 5.20 sati i ekipa je odmah upućena u Malču. Medjutim, kada su stigli osim porodilje zatekli su i malenu devojčicu. Podvezali su joj pupčanik, utoplili i nju i majku i prevezli  ih u porodilište - priča Trifunov.

Ona ističe da su ovo lepi ali stresogeni događaji za osoblje Hitne pomoći.

Bebica je dobro!

Na GAK u Nišu kažu da je beba dobro, da je teška 4.250 grama I da je dugačka 56 centimetara. Beba je zbrinuta i stavljena u izolaciju, što je deo redovne procedure za novorođenčad koja se ne porode u bolnici.

- Ovo je zaista jedan od najlepših događaja u svačijem životu ali je najbolje da se porodjaj obavi u bolničkim uslovima. Mi smo obučeni i za porođaje ali ipak nismo profesionalni akušeri. Zbog toga, kad god je to moguće, porodilju prevozimo do Kliničkog centra. Ipak, postoje situacije kada beba već krene pa nam ne ostaje ništa drugo nego da je donesemo na svet, jer bi u takvim situacijama transport bio rizičan i za majku i za dete - kaže doktorka Trifunov i objašnjava da se svaki lekar niške Hitne pomoći bar jednom našao u ovakvoj situaciji.

Klinički centar (Foto: M. M.)
Klinički centar (Foto: M. M.)

- Nije tako često da se žene porode kod kuće ili da porođaj nastupi na putu do bolnice, desi se to dva-tri puta godišnje ali se zaista svaki put to dobro završi jer imamo stručno osoblje.Sredinom ove godine, jedna žena iz okoline Niša počela je da se porađa u taksiju kojim je krenula do bolnice. Slučajno je naišla Hitna pomoć koja je porodjaj dovršila pa su i beba i majka bezbedno stigle do Ginekološko akušerske klinike.

(M. M.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...